Lidé se loučí s Havlem ve Vladislavském sále

Praha – Václav Havel se naposledy vrátil na Pražský hrad. Rakev s jeho ostatky je vystavena na katafalku uprostřed Vladislavského sálu, který se pro veřejnost otevřel ve 13:00. Již před otevřením čekaly stovky lidí, aby vzdaly hold prvnímu polistopadovému prezidentovi. Před osmou hodinou večer, kdy měl být sál uzavřen, lidé na Hrad stále přicházeli. Místo proto zůstane veřejnosti přístupné. Do kdy bude dnes sál otevřený, ale není jasné, organizátoři předpovídají, že do 23:00. Ostatky byly na Hrad převezeny dnes, doprovázel je smuteční průvod tisíců lidí. Rakev bude vystavena i ve čtvrtek. V pátek se uskuteční Havlův státní pohřeb.

Podle prezidenta Václava Klause není vhodnější místo pro rozloučení s jeho předchůdcem ve funkci než Vladislavský sál. Právě v něm totiž zákonodárci před 22 lety Havla zvolili první polistopadovou hlavou státu. Stalo se tak 29. prosince 1989. Dnes se v sále uskutečnil smuteční ceremoniál. Klaus přednesl projev, v němž uctil Havlovu památku. Shromáždění se zúčastnili Havlovi blízcí, političtí představitelé a diplomaté. 

Rakev do sálu po rudém koberci přinesli vojáci. Z věže Svatovítského chrámu přitom zněly údery největšího českého zvonu Zikmund z roku 1549. Rakev zahalenou do státní vlajky k Hradu z kasáren Hradní stráže přivezlo šestispřeží vraníků na lafetě houfnice, na níž byly při pohřbu v roce 1937 také ostatky prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka. 

Při ceremoniálu v zaplněném Vladislavském sále bylo místo pro Havlovy nejbližší před katafalkem. Vedle vdovy Dagmar Havlové stála její dcera Nina či bratr zesnulého exprezidenta Ivan. Mezi přítomnými byli také bývalý premiér Miloš Zeman či někdejší předseda úřednické vlády Jan Fischer. Dostavili se i poslanci a senátoři. 

Ceremonii ve Vladislavském sále doprovázela Česká filharmonie pod vedením Jiřího Bělohlávka. Sálem zazněl například Smuteční pochod ze svity Pohádka od Josefa Suka nebo skladba Virgo virginum praeclara z alba Antonína Dvořáka Stabat Mater. Sukův Smuteční pochod zazněl i na pohřbu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Rakev s bývalým prezidentem je zahalená do státní vlajky. Kolem katafalku hoří svíce a čestnou stráž drží čtyři členové armády a Hradní stráže. Přímo na katafalku jsou umístěny věnce od Havlovy rodiny, nejvyšších ústavních činitelů a armády. Na věnci od vdovy Dagmar stojí „Venouškovi Dáša“. U rakve leží také věnec od slovinského prezidenta Danilo Türka. Další věnce lemují jednu ze zdí Vladislavského sálu a předsálí. Mezi řadou věnců z oficiálních míst se objevuje i věnec s nápisem „De los Cubanos libres“ (od svobodných Kubánců). 

Vladislavský sál

bude pro veřejnost ve čtvrtek přístupný od 08:00 do 20:00. V pátek se uskuteční Havlův státní pohřeb. Přesně v poledne budou občané držet minutu ticha, svůj provoz po tuto dobu přeruší například i některé spoje pražské MHD. Vojáci také na Havlovu počest slavnostně vystřelí 21 salv z děla umístěného na Petříně.

Lidé mohou do Vladislavského sálu vstoupit z náměstí U svatého Jiří. Kolem rakve obcházejí podél stěn sálu. U katafalku někteří pokládají květiny a pokloní se. „Přišla jsem prostě ze sympatie. Nejsilnější moment zřejmě byl v neděli, když jsem se dozvěděla, že umřel. Teď je to taková potřeba zúčastnit se toho a přijít se rozloučit,“ řekla žena, která spolu s další asi stovkou lidí vystála v chladném a deštivém počasí frontu před Vladislavským sálem.  

„Dopoledne jsem byla v práci, teď jsem se uvolnila, abych mu přišla vzdát poslední hold,“ řekla další účastnice piety. Havlův odkaz je podle ní hlavně v lidskosti a mravnosti, kterým se v dnešní společnosti příliš nedaří. Někteří lidé při odchodu z Vladislavského sálu dávali najevo zklamání z toho, že k rakvi s exprezidentem nemohli přistupovat jednotlivě, aby se mu mohli v klidu poklonit. Některé také překvapilo, že přímo v sále nejsou kondolenční knihy. Ty zájemci najdou v Rothmayerově sále při vstupu do hradního areálu z Hradčanského náměstí. Ve čtvrtek budou veřejnosti přístupné od devíti do osmnácti hodin.