Samková: Mačetový útok by neměly řešit severočeské soudy

Praha - Kauzu mačetového útoku v Novém Boru by neměly řešit severočeské soudy ani tamní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Na tiskové konferenci to dnes řekla advokátka pětice obviněných Romů Klára Samková, která tak reagovala na své nepravomocné vyloučení z případu. S rozhodnutím nesouhlasí ona ani její klienti. Samková tvrdí, že české úřady porušují jejich práva, a chce se obrátit na Radu Evropy, aby na případ dohlížela. Je zde podle ní navíc zájem na tom, aby Romové byli odsouzeni a pravda v případu nikdy nevyšla najevo.

Státní zástupkyně podle Samkové naplňuje scénář, kterým chce na úkor pětice Romů dosáhnout svých politických cílů. Požádala proto i o to, aby bylo rozhodnuto o podjatosti soudů. „Navrhuji vyloučení všech soudců Okresního soudu v Liberci, všech soudců Krajského soudu v Ústí nad Labem a vyloučení severočeského státního zastupitelství,“ řekla na tiskové konferenci. Proti jejímu vyloučení z případu jsou i samotní Romové. „Máme k ní nezištnou důvěru, aby obhajovala naše děti,“ uvedla matka jednoho z podezřelých.

Podle Samkové měl také vše od začátku vyšetřovat speciální policejní útvar pro extremismus, protože jde o dlouhodobý a rasově motivovaný konflikt. Mačetový útok byl podle ní hlavně projevem napětí mezi Romy z Nového Boru a tamějšími sympatizanty skinheadského hnutí. Zdůraznila, že část obviněných a poškozených už stála společně pro trestný čin výtržnictví před soudem po vzájemné ideologicky a rasově motivované bitce. „Je v jednoznačném zájmu všech orgánů činných v trestních řízení, aby tyto skutečnosti, které se začínají teprve rozkrývat, nevyšly nikdy najevo,“ prohlásila.

Státní zástupkyně: V kauze jde o majetkovou, nikoli rasovou pohnutku

Bradáčová ale tvrdí, že advokátku v průběhu přípravného řízení opakovaně kontaktovala s tím, aby své výtky k řízení podložila věcnou argumentací. „Nikdy za celou dobu toto neučinila,“ řekla státní zástupkyně ČT. V kauze se podle ní navíc od počátku jedná o klasickou majetkovou, nikoli rasovou pohnutku: „Nevidím důvodu, proč by tam měla být speciální policejní složka. Pokud doktorka Samková ukazuje na nějaké sociální problémy a souvislosti, orgány činné v trestním řízení nejsou povolány k tomu, aby řešily sociální a politickou situaci v regionu,“ dodala.   

Samková zastupovala všech pět obviněných. Ve výpovědích mužů jsou ale částečné rozpory, proto ji soud zatím nepravomocně vyloučil z řízení. Advokátka ale namítá, že o faktický rozpor nejde. Problém podle ní nastal, když jeden z obviněných napsal v dopise, že nebyl na místě incidentu, zatímco ostatní tvrdili opak. Muž ale dopis později vyvrátil svou výpovědí, čímž se případný rozpor vysvětlil, tvrdí Samková. Soud chce podle ní znemožnit jejím klientům obhajobu člověkem, kterému důvěřují. „Tento krok je zásadním zásahem do práva na obhajobu, který pokud bude stvrzen i odvolacím soudem, nastolí zcela nové poměry v české trestní justici,“ uvedla. 

K mačetovému útoku došlo 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a mladíky vyvedli. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok zachytila i kamera. Poslední z podezřelých je stále na útěku. Policie útok kvalifikovala jako pokus o vraždu.