Krajské volby? ČSSD chce 35 procent a povalit vládu

Praha – Česká strana sociálně demokratická chce v podzimních krajských volbách získat minimálně 35 procent hlasů. Za úkol to svým 13 hejtmanům dnes na bilanční konferenci v Plzni dal předseda strany Bohuslav Sobotka. Za hlavní téma kampaně ČSSD zvolila udržení veřejných služeb, které podle ní vláda současně likviduje. Sobotka navíc podzimní volby pojímá také jako referendum o Nečasově kabinetu; slibuje si od nich oslabení pozice pravicových stran a případný pád současné koalice.

Podle Sobotky vláda svojí současnou politikou škodí krajům i občanům v nich a ti by to měli ve volbách zhodnotit. „Jde nám o to, abychom v podzimních volbách co nejvíce oslabili současnou vládu. Rádi bychom vyzvali voliče, aby k volbám přišli a aby hlasovali proti vládním stranám. Výrazný neúspěch vládních stran může urychlit pád Nečasovy vlády,“ uvedl na tiskové konferenci Sobotka.

Požadavek 35procentního zisku Sobotka ještě navýšil pro Moravskoslezský kraj, jednu z tradičních bašt levice, kde by měl výsledek ČSSD začínat čtyřkou. „To by měl být náš realistický cíl, pokud se nechceme dostat do podobné nepříjemné situace jako v Poslanecké sněmovně po minulých volbách do sněmovny, které jsme také vyhráli, ale nakonec nás obklíčily pravicové strany,“ dodal.

ČSSD opět vytáhne proti vládě, ta bude hrozit Řeckem

ČSSD je před podzimními volbami v těžké pozici; obhájit chce všech 13 hejtmanských postů, jež získala v posledních krajských volbách v roce 2008. Pod vedením Jiřího Paroubka tehdy vsadila na celostátní tematiku a předvolební kampaň postavila na kritice zdravotnických poplatků, které zaváděla vláda Mirka Topolánka.

Kritiku vládních kroků chce v boji o voliče využít strana i tentokrát. „Hlavní téma bude zajištění kvalitních fungujících veřejných služeb, aby se nerušily nemocnice, aby se nerušily školy, které jsou kvalitní,“ informoval předseda strany Bohuslav Sobotka. „Jednotlivé kraje mají svoje specifické problémy. Leitmotivem (podzimních voleb) bude udržení veřejných služeb, protože vláda demontuje sociální stát v přímém přenosu,“ doplnil šéf asociace krajů, jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Stejný postup hodlá zvolit i ODS, poučená ze síly celostátních témat, jež před čtyřmi lety využila ČSSD. Nejsilnější pravicová strana hodlá varovat před řeckým scénářem. „Vysoká zadluženost, nezdravé veřejné finance rovnají se vysoká nezaměstnanost, špatné podnikatelské prostředí, špatný přístup mladých lidí ke vzdělání,“ vyjmenovává hrozby, jež spatřuje ODS, její volební manažer Pavel Drobil.

Problém zadlužování hodlá v kampani použít i TOP 09. „Poté, jak se dynamicky zadlužuje stát, tak musíme reagovat na to, jak dynamicky se zadlužují kraje. Jsou tu ale i další typicky konzervativní témata, která se týkají třeba sociální práce,“ informovala místopředsedkyně strany a kandidátka na středočeskou hejtmanku Helena Langšádlová.

ČSSD chce koalice s lidovci, bojí se kmotrů

ČSSD do volebního klání vysílá devět ze stávajících třinácti hejtmanů. Mezi čtyřmi nováčky je opět i jedna žena; v Libereckém kraji kandiduje Lenka Kadlecová. Celkově se tým lídrů v krajích omladil. Většina kandidátů má zkušenosti z komunální politiky.

ČSSD chce jako nyní v krajích spolupracovat s KDU-ČSL a různými stranami nezávislých kandidátů i s KSČM a existuje i několik koalic s ODS. „Tady se ukazuje, že ČSSD má široký koaliční potenciál v krajích. Ale pro nás bude lepší dělat programově co nejbližší koalice a ODS se nedá pokládat za blízkého partnera, protože se snaží privatizovat veřejné služby, zdravotnictví a sociální služby v krajích, což není akceptovatelný program,“ řekl Sobotka.

Očekává, že vládní pravicové strany dopadnou ve volbách co nejhůře a ČSSD tak najde jiné koaliční partnery. Spolupráci s ODS Sobotka odmítl. „Nesmíme být ani podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS, které jsou zpovzdálí řízené kmotry ODS,“ uvedl. „Jsou to silná slova. Odpovídá to jejich volebním preferencím, ale měli by se chovat rozumně,“ konstatoval místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Své tradiční kraje budou chtít zpět získat i lidovci, jejich hlavní pozornost se soustředí na Jihomoravský kraj, který v současné době řídí místopředseda ČSSD Michal Hašek. „V několika krajích budeme kandidovat v koalici s menšími pravo-středovými subjekty. A máme ambici prohnat ty velké strany,“ informoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. O někdejší lidovecké pozice v nábožensky založené oblasti ovšem bude usilovat i konzervativní TOP 09. Ta se dále soustředí na Královéhradecký, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Zlínský kraj, kde se chce z opozice dostat do vlády.

Krajské volby 2012: Paroubek proti Rabasovi, Gazdík proti Čunkovi

Vybíráme pro vás ta nejzajímavější klání, která letošní podzimní krajské volby nabídnou:

Ve Zlínském kraji se o post hejtmana utká senátor a někdejší předseda KDU-ČSL Jiří Čunek s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem. Za ČSSD zde mandát obhajuje Stanislav Mišák, o hlasy voličů bude usilovat také náměstek hejtmana a bývalý hejtman Libor Lukáš.

Velká pozornost se soustředí také na Středočeský kraj. Zde bude místo v čele hejtmanství obhajovat výrazná tvář ČSSD David Rath, jeho vyzyvatelem je shodou okolností také lékař, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Do souboje se připojí i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Soud s Věcmi veřejnými připoutal pozornost i na Plzeňský kraj. Svůj zájem o post zdejšího hejtmana totiž krátce po vynesení rozsudku oznámil Vít Bárta. Postaví se tak nejen stávajícímu hejtmanovi za ČSSD Milanu Chovanci, ale také Marcele Krejsové (ODS) a starostovu Spáleného Poříčí Pavlu Čížkovi (TOP 09).

V Ústeckém kraji obhajuje mandát jediná žena-hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD). V nových politických barvách ji vyzve předseda národních socialistů Jiří Paroubek. A na scéně se objeví třeba i někdejší poslanec za Stranu zelených Přemysl Rabas (PRO kraj). ODS do boje o křeslo ústeckého hejtmana vyšle děčínského zastupitele Vladislava Rašku.