Pětina politiků porušila zákon o střetu zájmů, trestům ale unikají

Praha – Většina trestních oznámení na politiky, kteří v čestném prohlášení neuvedli všechny informace, zatím nevedla k žádným trestům. Občanské sdružení Oživení zkontrolovalo zhruba pět set čestných prohlášení poslanců, senátorů a radních, ve čtvrtině z nich našlo nedostatky. Politici například do prohlášení neuvedli, že kromě veřejné funkce působí i v soukromých firmách. Ze 122 oznámení o přestupku ale zatím vzešlo jen sedm známých trestů. O zpřísnění zákona o střetu zájmů se nyní diskutuje, mohl by být součástí nové protikorupční strategie vlády.

Podle právničky občanského sdružení Petry Bielinové byly i naprosto jasné případy odloženy s tím, že to není přestupek. Většinou šlo o to, že veřejní funkcionáři neuvedli svoje působení v dozorčích radách nebo v představenstvu společností.

S tvrzením, že chyby v čestných prohlášeních funkcionářů nejsou společensky nebezpečné, odložily úřady víc než čtvrtinu oznámení. Téměř polovinu z nich pak i po více než třech měsících pořád ještě vyšetřují. Hrozí tak, že dojde k jejich promlčení. Ze zákona totiž musí být projednány do jednoho roku. Většina veřejných funkcionářů přitom odevzdává prohlášení v nejzazším možném termínu, tedy ke konci června.

Nejvyšší uložená pokuta: tři tisíce korun

Zákon umožňuje politikovi udělit maximálně 50tisícovou pokutu. Nejodvážnější byl úřad v České Třebové. Poslanci TOP 09 Václavu Cempírkovi uložil zaplatit tři tisíce korun. Čtyři další chybující funkcionáři dostali tisícovou sankci a dva byli svými úřady jen napomenuti.

Trestu se vyhnul například senátor Josef Táborský, který v čestném prohlášení nezmínil, že sedí ve čtyřech představenstvech a jedné dozorčí radě. „…zájem společnosti na nestrannosti rozhodování veřejných činitelů a jejich kontrole není porušen natolik, aby v takovém jednání mohla být spatřována sankční zodpovědnost,“ prohlásil jičínský městský úřad. Stejný názor má i Táborský: „Nejde o žádný střet zájmů, všechno byly společnosti ve vlastnictví královéhradeckého kraje. Já jsem z nich ze všech vystoupil.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod