Na brněnském letišti zadržela policie Syřany s falešnými pasy

Brno - Čtyři Syřany s falešnými pasy dnes krátce před polednem zadržela cizinecká policie na brněnském letišti. Ze své rodné země utekli kvůli občanské válce, přes Českou republiku se chtěli dostat do Německa. Za padělání dokladů jim u nás hrozí až pět let vězení.

Do Brna dorazili společně s českými turisty, kteří se vraceli z dovolené u moře – na rozdíl od nich ale s daleko skromnějšími zavazadly. Tím upoutali pozornost policistů. „Cestující jsme vytipovali už při příletu v odbavovací hale. Při čekání na zavazadla, a zejména pak po opuštění haly, si mezi sebou předávali jeden mobilní telefon, ze kterého všichni telefonovali,“ popsal České televizi situaci před zadržením jeden z příslušníků cizinecké policie.

Před halou na Syřany čekal další cizinec, který je měl autem převézt do Německa. Také on ale skončil v rukou policie. Čtyři Syřany zadržela cizinecká policie v půl dvanácté před příletovou halou při pobytové kontrole. „Jediné, co přiznali, že už jsou měsíc na cestě a pocházejí ze Sýrie,“ doplnil policista.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

V České republice cizinci zůstat nechtějí, protestují i proti návratu domů. Tam je ale policie stejně poslat nemůže kvůli válce. Pokud se díky otiskům prstů prokáže, že Syřani už požádali o azyl v jiném státě Evropské unie, budou odesláni právě tam.

Vydáno pod