Czech POINTy si nevědí rady s novými občankami

Praha – Po měsíci od spuštění základních registrů se k nim připojilo přes tři sta úřadů a další následují. Ministerstvo vnitra tvrdí, že samotný systém zvládá až dvě stě tisíc transakcí za den, podle zjištění Česká televize ale mají lidé i nadále problémy s novým občanským průkazem, když žádají na terminálech Czech POINT výpis z rejstříku trestů. Na novém průkazu se totiž neuvádí rodné příjmení a Czech POINT údaj ze základních registrů pořád neumí zjistit.

„S novým občanským průkazem byste si měli přinést ještě rodný list, aby vám úřednice vydala výpis z rejstříku trestů,“ přiznává mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Dodává ale, že je na každém konkrétním úředníkovi či úřednici, jestli výpis z rejstříku trestů vydá, či nikoli. Ne na každém Czech POINTu lidé s novým občanským průkazem výpis z rejstříku trestů dostanou; s problémy se potýkají obzvlášť ženy, které se vdaly, nebo rozvedly. 

Doklad o rodném příjmení požaduje ministerstvo spravedlnosti, podle úřadu je totiž běžné, že lidé po odsouzení mění záměrně svá jména. „Rejstřík trestů je založen na vyhledávání a třídění osob právě podle rodného příjmení,“ vysvětlil důvody ředitel tiskového odboru Jiří Hovorka.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Obě ministerstva se situaci snaží vyřešit už půl roku. Spravedlnost začala pracovat na změně zákona a vnitro na tom, aby Czech POINTy dokázaly důležitý údaj získat ze základních registrů. To se ale od prvního července nestihlo, nefunguje ještě aplikace, která by pracovníkům umožňovala zjistit rodné příjmení. Dřív než koncem prázdnin nebo v průběhu září systém plně funkční nebude.