Česko přispěje Afghánistánu 140 miliony na rozvoj a bezpečnost

Praha - Česká republika poskytne v letech 2014 až 2017 Afghánistánu 80 milionů korun na rozvojové projekty. Dalších 60 milionů korun plánuje v letech 2015 až 2017 na podporu afghánských bezpečnostních sil. Plán pomoci, kterým Praha nahradí činnost českého Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, by ještě měla projednat vláda.

„Navrhované opatření je novou formou pomoci vládě Islámské republiky Afghánistán po ukončení působení českého Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v první polovině roku 2013,“ uvedla česká diplomacie. Celkový objem podpory Afghánistánu by měl zůstat, jak se ČR zavázala, pouze se změní forma. Na afghánské rozvojové programy má jít každoročně 20 milionů korun. Stejně má jít každý rok na podporu národních bezpečnostních sil, přiblížil
Černínský palác.

Nový plán české pomoci Afghánistánu podle náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera vychází z dohody na letošním summitu NATO v Chicagu. „Snižuje se vojenská přítomnost, mandát na dva další roky je nižší. Na začátku příštího roku se ukončuje působení provinčního rekonstrukčního týmu. Po roce 2014 se bude dále podporovat bezpečnost i rozvoj,“ řekl Schneider.

Výbuch v Lógaru
Zdroj: ČT24

Jednání Bezpečnostní rady státu se zúčastnil i prezident Václav Klaus, který je jako vrchní velitel armády členem rady. Výsledky jednání ale při odjezdu ze Strakovy akademie nekomentoval.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová novinářům po jednání rady řekla, že z programu jednání byl stažen bod týkající se vztahů ČR s Ruskem. Bezpečnostní rada státu ho kvůli nepřítomnosti ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) odložila na září.

Rada se nakonec nedostala ani k analýze zkušeností států v přístupu k obětem teroristických útoků.