Konec Lessyho: Klaus „velmi znepokojen“, opozice mluví o puči

Praha - Prezident Václav Klaus je podle svých slov znepokojen náhlým koncem policejního prezidenta Petra Lessyho. Klaus se domnívá, že to destabilizuje situaci v policii i politice. Lessyho konec ostře kritizuje i opozice, která mluví o „policejním puči v režii pravicové vlády“ či o „pokusu o zničení nezávislosti policie“. ČSSD celou věc přirovnala k veřejné popravě, Věci veřejné pak hovoří o něčem, co nemá obdoby. Vyzvaly proto k mimořádné sněmovní schůzi. Prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka označil reakci ČSSD za hysterickou.

Lessyho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z pomluvy a ze zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Ministr vnitra Jan Kubice ho následně zbavil služebního poměru. Lessy s obviněním nesouhlasí a bude se bránit. Kubice vzápětí jmenoval na Lessyho místo jeho dosavadního náměstka Martina Červíčka.

Klaus: O tomto kroku jsem nebyl informován 

Hlava státu krizuje, že rozhodnutí o šéfovi policie přišlo v nevhodnou dobu, kdy se v podzimní předvolební atmosféře mají v parlamentu projednávat významné zákony (církevní restituce, důchodová reforma a zvýšení DPH). Tento Kubiceho krok „učiněný jistě s vědomím premiéra“ Petra Nečase (ODS), podle Klause destabilizuje situaci nejen v policii, ale i na celé politické scéně. Klaus také v prohlášení dodal, že o rozhodnutí nebyl předem informován. Kubice ale ještě předtím na brífinku řekl, že Nečas o jeho rozhodnutí nevěděl.

Premiér Nečas míní, že z vývoje okolo Lessyho nemůže být nikdo šťastný. Platí prý, že orgány činné v trestním řízení musí stejně postupovat vůči všem. „Všechny kroky, které činí ministr vnitra, jsou zcela v jeho kompetenci a já je beru na vědomí,“ řekl premiér.

Externí poradce prezidenta Jiří Payne (Svobodní) míní, že čas teprve ukáže. „Jsou tady obavy, aby nedocházelo k tomu, že se některá politická strana pokouší tímto způsobem dosáhnout mimořádného vlivu na fungování policie, a to je znepokojivé… Zatím to na první pohled vypadá, že policie se v posledním půlroce velmi snažila něco dělat. Uvidíme, zda se tento trend znásobí, jak to bylo odůvodněno, nebo zda dojde k pravému opaku, a pak končí demokracie u nás,“ prohlásil.

Sobotka: Česko se tímto posunulo mezi Ukrajinu a Bělorusko

Obvinění policejního prezidenta Petra Lessyho bylo podle opozičních ČSSD, KSČM i VV účelovým krokem a hrubým zásahem vládních politiků do policejní práce. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jde o „policejní puč v režii pravicové vlády“, který ohrožuje demokratické poměry v zemi. Šéf strany Bohuslav Sobotka se domnívá, že ODS a TOP 09 se bojí toho, že policie nezávisle vyšetřuje různé kauzy. Způsob Lessyho sesazení označil za skandální s tím, že takový postup posouvá Česko mezi Ukrajinu a Bělorusko.

Věci veřejné, ČSSD a KSČM
Zdroj: ČT24

„Podle mého názoru by se komunisté v roce 1948 nemuseli stydět za to, co se podařilo vládě Petra Nečase. Je to účelová snaha o kriminalizaci a odvolání policejního prezidenta. Je evidentní, že se GIBS stala politickou policií,“ řekl Tejc.

Podle Tejce je údajná Lessyho pomluva v kauze kolem Vaňka starý případ, který se dříve neřešil a nyní ho inspekce účelově využila. „Je to snaha o ovládnutí policie. Pan Nečas a Kalousek mají strach z vyšetřování některých kauz a poslední kapkou pro ně byla kauza kolem místopředsedkyně sněmovny (Vlasty) Parkanové (TOP 09),“ řekl Tejc. Případ podle něj ohrožuje demokratické poměry v zemi. Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana vyzval, aby se věcí zabýval a posoudil, jestli nedošlo k porušení policejních předpisů či zákona.

Policejní odbory: Až čas ukáže, zda je stíhání opodstatněné

Šéf ČSSD Sobotka pak na brífinku strany dodal, že jde o zastrašení policie, aby přestala vyšetřovat různé kauzy, a také o ochranu kmotrů. Naopak místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka označil reakci ČSSD za hysterickou. „Hovořit jedním dechem o nezávislosti policie a současně politicky zasahovat do závěrů generální inspekce a kroků ministra je paradoxní,“ sdělil v tiskovém prohlášení. 

Podle policejních odborů jsou pochyby o Lessyho konci na místě, vše ale ukáže až čas. „Ve všech těch souvislostech, které tady vidíme, samozřejmě vyvolává diskuse, zda je to takzvaně na objednávku, nebo zda je to skutečné. Patrně až poté, kdy proběhne alespoň úvodní část trestního řízení a kdy se k tomu vyjádří státní zástupce nebo někdo z GIBS, můžeme konstatovat nakolik je trestní stíhání opodstatněné,“ řekl ve Studiu ČT24 předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR Milan Štěpánek.

John: Tato akce nemá obdoby od roku 1989

Předseda VV Radek John v reakci na dnešní dění prohlásil, že celá akce nemá obdoby od roku 1989. „Je to pokus zničit nezávislost policie a znovu ji spoutat politickými požadavky,“ prohlásil John. Snahou koalice je podle něj dosadit do čela policie nového, politicky zavázaného muže. „Koalice není schopná vydýchat nezávislého policejního prezidenta. Snaží se zajistit si nového, závislého, politického policejního prezidenta na dalších pět let, aby se některé kauzy nedaly vyšetřit,“ řekl John v Hyde Parku.

„Pan premiér Nečas se schází s panem ministrem Kubicem a z toho, jak pan ministr věnuje maximum úsilí odvolání Lessyho místo toho, aby věnoval úsilí bránění policie, je zřejmé, že zadání pana premiéra bylo: Zničte Lessyho,“ dodal John.

Obdobně se vyjádřila i místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. „Velmi se obávám, že to je opravdu útok na nezávislost policie. Požaduji za mimořádně nešťastné odvolávat policejního prezidenta ve chvíli, kdy se řeší celá řada politicky velmi citlivých kauz. Ve chvíli, kdy se konečně nastartovala práce policie,“ řekla Klasnová.

Ministr vnitra Jan Kubice podle ní už delší dobu působil dojmem, že jeho hlavním úkolem je najít jakoukoli záminku pro odvolání Lessyho. Do funkce vybral Lessyho někdejší ministr vnitra za VV Radek John. Klasnová ale připomněla, že byl určen ve výběrovém řízení.

Podle poslance VV Michala Babáka stojí za Lessyho koncem v čele policie ředitel personálního odboru ministerstva vnitra Roman Fidler a šéf GIBS Ivan Bílek. Oba se údajně mají mstít za to, že je Lessy po svém nástupu do funkce policejního prezidenta odvolal. „Jsou to oba dlouhodobě blízcí spolupracovníci Ivana Langra,“ sdělil Babák. Poslanec také zmínil, že Lessyho nástupce Červíček žije s poslankyní vládní ODS Janou Černochovou. I ta je podle Babáka Langrovou spojenkyní. Bílek ale ČT už dříve sdělil, že GIBS dělá jen svou práci. Odmítl, že by šlo o hon na policejního prezidenta.

Filip: Pro odvolání Lessyho chyběl důvod, tak ho rovnou obvinili

„Považuji to za akt spíše politický než právní. Budu sledovat, jestli to není zneužití pravomoci veřejného činitele od těch, kteří neuměli rozhodnout o jeho (Lessyho) případném odvolání z funkce, pokud byli s jeho prací nespokojeni,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Pro odvolání Lessyho podle Filipa chyběl vládním politikům důvod, tak ho rovnou obvinili. „To je tedy postup, který, upřímně řečeno, je víc než nestandardní,“ uvedl.

Vydáno pod