ČSSD chce k restitucím nová jednání mezi státem a církvemi

Sezimovo Ústí - Sociální demokraté se pokusí v Poslanecké sněmovně zabránit projednání zákona o církevních restitucích tak, aby nemohl začít platit od začátku příštího roku a vláda ho musela předložit znovu. Ideální by bylo návrh zamítnout a zahájit nová jednání mezi státem a církvemi, řekl novinářům na předvolebním shromáždění ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka. Někteří církevní představitelé prý už naznačují ochotu k jednání.

Sněmovna odložila projednávání zákona o majetkovém narovnání s církvemi na příští schůzi ve středu na popud vládních ODS a LIDEM. Předseda Ekumenické rady církví (ERC) Joel Ruml poté řekl, že si dokáže představit, že by stát znovu oslovil církve, aby sdělily, jaký model majetkového narovnání považují za průchodnější.   

„My si především myslíme, že musí být zaručeno, že restituce nepůjdou před únor 1948, že nebudou vydávány objekty, jako jsou např. objekty na Pražském hradě, a především že nezadluží stát na desítky let dopředu," uvedl v Událostech předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. 

Předvolební mítink ČSSD se konal na Kozím Hrádku u Sezimova Ústí a na protest proti vládním reformám se na něm sešlo několik stovek lidí. Sobotka zopakoval, že říjnové krajské a senátní volby budou referendem o dalším trvání vlády. Předseda ČSSD potvrdil nabídku ostatním stranám k jednání o rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání nových voleb společně s volbou prezidenta.   

V případě volebního úspěchu je ČSSD připravena zrušit rovnou daň i takzvaný druhý pilíř důchodového systému a obnovit sníženou sazbu daně z přidané hodnoty, do níž by byly zařazeny potraviny, léky a knihy. „Zrušíme poplatky ve zdravotnictví s výjimkou příspěvku na stravu, obnovíme nemocenskou v prvních třech dnech nemoci,“ slíbil Sobotka několika stovkám účastníků dnešního setkání.

ČSSD se ostře vyjádřila k církevním restitucím (zdroj: ČT24)