Osm mrtvých po otravě metylalkoholem, Nečas chce krizový štáb

Praha - Na otravu metylalkoholem zemřelo v posledních dnech už osm lidí. Dnes šlo o tři lidi - 45letého muže v přerovské nemocnici, 21letou dívku v Oseku nad Bečvou a 28letou ženu na Frýdecko-Místecku. Zároveň pitva potvrdila, že za smrtí 62leté ženy ze Zlínska, která zemřela v sobotu, je rovněž otrava metylalkoholem. Řada lidí navíc leží v nemocnicích v kritickém stavu, jsou v umělém spánku a budou mít zřejmě trvalé následky.

Ukázalo se, že i v Kielcích na jihovýchodě Polska v minulých dnech zemřeli dva lidé po požití alkoholických nápojů neznámého původu. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) by měl vzniknout krizový štáb. Od ministrů zemědělství, vnitra a zdravotnictví bude chtít vědět, jak se k problému postaví. Vyžaduje i přísnější a intenzivnější kontroly alkoholu.

Vývoj situace kolem otrav má předseda vlády za velmi vážný. V případě nutnosti může vzniknout krizový štáb, který by práci zainteresovaných složek státu koordinoval. „Zodpovědné orgány státní správy musí učinit vše pro to, aby se předešlo dalším vážným poškozením zdraví občanů,“ uvedl Nečas. Použít je k tomu podle něj potřeba sdělovacích prostředků, ale také obcí, aby lidé byli informováni o nebezpečí konzumace alkoholu, jehož původ je neznámý.

Podezřelý alkohol
Zdroj: ČT24/ČTK/PR

Zasedají krizové štáby, ČSSD volá po rezignaci ministrů

Ve Zlíně zasedl kvůli otravám také krizový štáb města. Policie v souvislosti s otravami prohledává jeden z místních obchodů, jehož součástí je i prodej novin, na sídlišti Jižní Svahy. Obchod je nyní uzavřen. Místní tvrdí, že do něj chodí především lidé z nižší sociální vrstvy, a to kvůli levnému alkoholu. Také hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek svolává na středu 12. září 2012 ráno krajský krizový štáb.

Jeho členové se budou radit zejména o postupech při informování obyvatel. Chtějí například vydat přehled míst, kde si lidé mohou nechat otestovat už zakoupený alkohol, u kterého mají podezření, že by nemusel být v pořádku. Zatím totiž není jasné, kolik lahví s nebezpečnou tekutinou koluje mezi lidmi. O situaci bude ve středu mimořádně jednat i Bezpečnostní rada Olomouckého kraje.

Podle ČSSD by navíc v souvislosti s otravami metylakoholem měli rezignovat ministři financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví. „Český stát ve svém fungování tak hrubě selhal, že už to ohrožuje zdraví a životy českých občanů. Nečekal jsem, že se za svého života dočkám toho, že se moje země propadne o 60 let zpátky, protože otravy metylalkoholem byly v této zemi obvyklé naposledy v 50. letech. Je to sdílená odpovědnost čtyř ministrů,“ uvedl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

Důvody, kvůli kterým ČSSD žádá odvolání ministrů:

Ministerstvo financí: není schopné zabránit dovozu nezdaněných a zdraví nebezpečných lihovin.
Ministerstvo zemědělství: ČZPI nesleduje dostatečně původ zboží na českém trhu.
Ministerstvo průmyslu a obchodu: zodpovídá za živnostenské úřady a není schopno zajistit, aby se v trafikách nenalévaly nebezpečné lihoviny.
Ministerstvo zdravotnictví: hygienická služba nekonala.

Otrávený muž ve Znojmě zemřel
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK/AP

Nepřežil ani pacient z Příbrami

V pražské nemocnici zemřel už v pondělí na otravu metanolem osmatřicetiletý muž z Příbrami, který sem byl ve vážném stavu převezen. Muž podle lékařů přišel pozdě - selhaly mu ledviny a játra. „Muž byl v klinické smrti, byl ve stavu, kdy už pomoc nebyla možná,“ uvedla ředitelka pražské všeobecné nemocnice Dana Jurásková bez dalších podrobností s tím, že nemá svolení rodiny zemřelého. Co se týče hlášení případu policii, uvedla, že nemocnice postupuje v souladu se zákonem.

Mluvčí příbramské policie Monika Schindlová:

"Alkohol měl konzumovat ještě s dalšími čtyřmi osobami, u kterých se však otrava metylalkoholem neprokázala. Prověřujeme souvislost s ostatními případy úmrtí, zatím tato souvislost prokázána nebyla. Zajistili jsme několik litrů destilátu, zda se v nich nachází metylalkohol, prokážou až výsledky odborných zkoumání."

Nejvíce pacientů postižených otravou metylalkoholem je na Přerovsku, kde byl hospitalizován i muž, který ráno na následky otravy zemřel. V kritickém stavu jsou i ostatní pacienti, a to jak na Ostravsku a Přerovsku, tak i na jižní Moravě. „U všech pacientů laboratorní testy prokázaly vysoké hodnoty metylalkoholu v krvi. Mladšího muže se bohužel nepodařilo zachránit,“ uvedla Radka Baková, mluvčí holdingu Agel, který spravuje přerovskou nemocnici. Na ubytovně byla navíc nalezena mrtvá jedenadvacetiletá žena. „Byla provedena soudní pitva, která potvrdila otravu metylalkoholem. V současné době se v obcích Brodek u Přerova a Osek nad Bečvou kontrolují provozovny a hledá se případný zdroj,“ řekla přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Petr Holub, redaktor Aktuálně.cz:

„Už dva roky má stát k dispozici velice podrobnou policejní zprávu o tom, jak se u nás vyrábí 'černý' alkohol. A nikdo s tím nic nedělal, byť byly popsány sítě, jak se dokáže velice efektivně distribuovat. Případy přibývaly v průběhu času, teď je jich ale víc najednou. Tak to konečně bouchlo a stát je ochoten něco dělat.“

Ministerstvo zdravotnictví se při svých dnešních kontrolách zaměří hlavně na jídelny a restaurace, tedy podniky, kde se alkohol rozlévá. Hygienici, kterých dnes do terénu jen na jižní Moravě vyrazí téměř třicet, budou hlavně zjišťovat, odkud alkohol pochází. A kontroly čekají i podniky zaměřené právě na výrobu alkoholu.

Naopak kontroly potravinářské inspekce, která namátkově odebírá vzorky alkoholu, se již blíží ke konci a její první výsledky by mohly být k dispozici zítra. V pravidelných kontrolách pokračuje i celní správa, ta se vydala i do Likérky Drak, jejíž etiketa se objevila na nebezpečném alkoholu.

Viktor Kaplan, majitel restaurace:

„Existují mechanismy, které brání, aby se k zákazníkům dostal alkohol, který je nekolkovaný. Jedná se o brandované značky, které jsou dodávané buď přímými distributory nebo specializovanými obchody, s jejichž partnery máme uzavřené smlouvy. Při přebírání manažer kolky zboží kontroluje. Nalévá se z lahví, které z baru zákazníci přímo vidí.“

Své obyvatele varují i obce v postižených oblastech. Například ty na Kyjovsku využily svého obecního rozhlasu k tomu, aby lidi upozornily na nebezpečí spojené s pančovaným alkoholem.

Vladimír Steiner, výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin:

„Jde o čin kriminální, nemohlo to být z podomácku vyrobeného destilátu, tam ty hranice metanolu jsou totiž podstatně nižší, nezpůsobí to smrt. Mohlo se na druhou stranu jednat o metanol, který se dováží například pro Českou rafinérskou, pro výrobu metylesteru z řepkového oleje. Dováží se ho velké množství a jeho cena je proti dováženému etanolu méně než poloviční.“

Podle lékařů je pro pomoc postiženým nejdůležitější čas, lidé by proto měli do nemocnice přijít již při prvním podezření, že vypili pančovaný alkohol. Nebezpečí je ale mimo jiné v tom, že v první fázi se otrava nepozná, metylalkohol chutná téměř stejně jako alkohol běžný, jen je mírně nasládlejší. Příznaky pacienti pociťují až v druhé fázi otravy, kdy vznikají nebezpečné odpadní látky metylalkoholu, hlavně toxická kyselina mravenčí. Otravu doprovázejí poruchy zraku a celkové překyselení organismu, které se projevuje těžkými bolestmi břicha a dušností.

K tomu, aby otrava zanechala vážné následky, přitom stačí už požití jediného velkého panáku metylalkoholu.

Likérka Drak odmítá, že by lihoviny s metylalkoholem pocházely z její výroby. Právě její etiketa byla na barelech, které v obchodě v Příbrami zabavila policie. Podle jednatele společnosti jde o padělky. Podobné falzifikáty se údajně objevily i v minulosti. Policie ale zabavovala taky v prostorách firmy Leko Příbram, která je výhradním distributorem Likérky Drak.