Michálek: Nemusíme se bavit o jednom procentu DPH, musíme omezit korupci

Praha – Důraz na omezení korupce je mnohem důležitější než zvyšování daní. Tímto způsobem by vláda mohla značně snížit státní výdaje. Alespoň to se domnívá senátor Libor Michálek, který byl hostem pořadu Hyde Park ČT24. Muž, který spustil první velkou kauzu Nečasova kabinetu, je po necelých dvou letech čerstvým senátorem. Jako nestraník uspěl s podporou koalice Pirátů, lidovců a zelených. Již dříve se vyhrazoval proti současné vládě, která se podle něj sice profiluje jako vláda rozpočtové odpovědnosti, ale v momentě, kdy na korupci někdo upozorní, je odvolán z funkce.

Nejdůležitější cíl celé společnosti podle Michálka je, aby se jí podařilo efektivně se vypořádat s korupcí. „Podle některých odhadů nás stojí možná sto miliard korun ročně,“ míní. Zdůraznil proto, že nesouhlasí se zvyšováním DPH. „Mám zato, že je zapotřebí omezit korupci. Tím se mohou značně snížit veřejné výdaje. Není potřeba se pak bavit o nějakém jednom procentu,“ konstatoval.

„S touto vládou nejsem spokojen. Domnívám se, že hlavní programové body, se kterými šla před Poslaneckou sněmovnu v létě 2010, to znamená rozpočtová odpovědnost a boj proti korupci, nejsou naplňovány.“

I přesto, že uspěl v Senátu s podporou Pirátů, lidovců a zelených, necítí se Libor Michálek být příslušníkem žádné politické strany. „To, že je tam podpora těchto tří stran, mělo důvod v programových bodech,“ zdůraznil. Hlavní těžiště bodů se nalézá v boji proti korupci a tyto tři malé strany se na nich shodly. Stejně jako Piráti i on klade důraz na informační otevřenost, se zelenými souhlasí s připravovaným zákonem o financování politických stran. Lidovci jsou mu naopak dle jeho slov blízcí tím, z jakých hodnot vychází.

Bankovní poplatky by se měly regulovat, domnívá se Michálek

Michálek by rád omezil příjmy bank. „Není možné, aby ztráty dopadaly na státní rozpočet a současně se banky a pojišťovny topily v ziscích v řádech desítek miliard korun,“ podotkl Michálek. Například diskuze o regulaci bankovních poplatků byly v minulosti příliš složité, řešení jsou ale podle něj jednoduchá. „Je možné tuto regulaci nastavit tak, aby byly proporcionálně vyvážené ziskovosti jednotlivých sektorů,“ dodal. Možností by tak mohl být návrh zákona, který by bankovní poplatky reguloval.

Michálkovi se nelíbí, pokud ve společnosti existují úzké skupiny osob, které extrémně profitují a mají zisky v řádech miliard. „Potom je tady 95 procent občanů, kteří hlídají každou korunu,“ dodal. Řešením této situace by tak mohla být opět regulace. „Co se týče bohatých, tam je otázka, jestli zavést nějakou daň z kapitálu. Rozhodně bych byl pro zavedení majetkových přiznání,“ dodal.

Případ Pavla Drobila policie odložila

Michálek se coby šéf Státního fondu životního prostředí 14. prosince 2010 obrátil na policii kvůli rozdělování zakázek v jím řízeném fondu. Ten samý den ho odvolal tehdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil. „On nabízel dvě možnosti, buď mé setrvání v čele fondu, nebo post náměstka. Obě tyto varianty byly spojeny s podmínkou, že musí být zničeny nahrávky. Domnívám se, že policie vyhodnotila tyto věci správně, bohužel, na státním zastupitelství pak byli opačného názoru,“ přibližuje kauzu Michálek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)