Leksellův gama nůž zachránil život dvanáctiletému chlapci

Praha – V pražské Nemocnici Na Homolce se začal používat Leksellův gama nůž. Jde o moderní lékařské zařízení, které se používá k ozařování chorobných ložisek v mozku. Do tehdejšího Československa se dostal díky sbírce uspořádané Nadací Charta 77. Lidé po celé federaci tehdy dali potřebných 90 milionů korun dohromady během roku a čtvrt. Přístroj se kromě cévních malformací používá i k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu.

Impulzem ke sbírce se stal případ dvanáctiletého Michala Budinského ze Slovenska, kterému operace na Leksellově gama noži ve Švédsku, provedená v srpnu 1990, nejspíše zachránila život. Nadace Charty 77 pomohla získat již čtvrt milionu korun na zákrok, který pomohl malému Slovákovi, poté se ale objevili další potřební. Šéf nadace František Janouch dospěl k názoru, že bude lepší pořídit přímo vyspělé lékařské zařízení a - i s podporou prezidenta Václava Havla - spustil v květnu 1991 sbírku na konto Míša, nazvané podle Michala Budinského.

Jednalo se o první sbírku v novodobé historii. „Měli jsme i devadesátiletého pána, který řekl: 'Mám jenom pár měsíců života, tady mám šedesát tisíc, tady to máte.' To byla skutečně asi ta největší a nejdojemnější sbírka, kterou tato zem prožila,“ vzpomíná Janouch. Během jednoho roku Čechoslováci darovali na konto Míša skoro sto milionů korun.

Zařízení odstraňuje nádory a pomáhá léčit epilepsii nebo Parkinsonovu chorobu

Přes 20 tun těžký přístroj, který kromě cévních malformací (což byl případ malého Michala) používá i k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu, instalovali na podzim 1992 v pražské Nemocnici Na Homolce. Byl to teprve osmý přístroj svého druhu v Evropě a 37. na světě, v postkomunistických zemích úplně první. Premiérová operace se uskutečnila dne 26. října 1992.

„Otcem“ zařízení, které k likvidaci nádorů v mozku používá přesně zacílených paprsků z kobaltových zářičů, byl švédský neurochirurg Lars Leksell (1907-1986), který začal na projektu nekrvavé operace pracovat již v roce 1951. Bádání trvalo 16 let a první gama nůž byl uveden do provozu v roce 1968 ve Švédsku. Velkého rozšíření se ale zprvu zpochybňovaná metoda dočkala až v druhé polovině 80. let, když gama nože prorazily ve Spojených státech. Dnes jich je ve světě přes 250.

Nemocnice Na Homolce gama nůž používá dodnes, nejedná se už ale o ten původní. Již v roce 2002 bylo zařízení výrazně modernizováno a dostalo nové hardwarové i softwarové vybavení. Před dvěma lety nemocnice zakoupila za 130 milionů ze státního rozpočtu Leksellův gama nůž zcela nový. Na původním zařízení lékaři za více než sedmnáct let provedli přes deset tisíc zákroků. V posledních letech je to ročně kolem 800 operací.

Michal Budinský, jehož příběh stál u počátků celonárodní sbírky, dnes žije na Slovensku. Gama nůž mu před lety sice velmi pomohl, jeho mozek se ale nikdy úplně neuzdravil a pro lékaře představuje i dnes komplikovaný případ. Zdravotní stav mladého muže je ale - díky před lety provedenému zákroku na Leksellově gamma noži - dlouhodobě stabilizovaný.

Reportáž Terezy Stárkové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod