Skončí odposlechy Janouška a Béma pod kobercem?

Praha – Ani po 8 měsících od začátku zkoumání není jasné, jak a zda vůbec unikly 5 let staré odposlechy lobbisty Romana Janouška a pražského exprimátora Pavla Béma z BIS. Bývalý člen sněmovní komise pro kontrolu rozvědky František Bublan (ČSSD) se obává, že celá kauza může zůstat ke spokojenosti několika stran nevyřešena. Posuzuje se totiž, jak mohla nahrávky získat bezpečnostní agentura ABL, zda o závažném vlivu Janouška na pražský magistrát věděla tehdejší vláda v čele s premiérem a jak se zachovala. Podle Bublana by vyřešení případu mohlo být „nepříjemné“ jak pro vládu, tak pro samotnou BIS.

K projednání zprávy ministra spravedlnosti se dnes měla sejít právě sněmovní komise, k jednání ale nakonec nedošlo. Záznamy, dokládající velmi těsný vliv Janouška na dění v pražské politice, mohly uniknout právě z BIS – ani po tři čtvrtě roku to ale není definitivně jasné.

Případem se poslanci zabývají už od března. „Já jsem čekal, že to vyšetřování proběhne daleko rychleji. Protože to není nějaká hluboká kauza, určitě do toho není zapojeno příliš mnoho subjektů. Věřil jsem, že inspekce BIS vyřeší celou záležitost během dvou, tří měsíců,“ říká senátor a bývalý člen komise František Bublan (ČSSD). 

Podle Bublana ale na celém případu není nejdůležitější únik informací, ale zjištění, zda BIS kompromitující informace předala policii či tehdejšímu premiérovi – a zda i on podle toho konal. Bývalý člen komise se totiž domnívá, že Topolánek informace z BIS získal. „Možná to premiér využil na nějaký vnitrostranický boj, ale určitě se nestalo, že by do toho policie zasáhla, nebo aby se zamezilo dalšímu vlivu pana Janouška. Z toho jsem trochu zklamán, protože od toho ta služba je, aby informace předávala a aby adresáti na základě toho nějak reagovali,“ dodal senátor.

Na konci dubna ředitel BIS Jiří Lang připustil, že záznamy odposlechů mohou pocházet z tajné služby. Dodal ale, že je BIS nemůže verifikovat a že „zatím je řada indicií, které hovoří o jiných možnostech“. Výbor vzal Langovy informace pouze na vědomí.

Jiří Lang
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Komise už v květnu oslovila současného premiéra Petra Nečase s několika otázkami. Chtěla například vědět, zda vláda dostala o záležitosti zprávy, a pokud ano, jak s informacemi naložila. Ptala se i na případné kontakty Janouška s nynějšími ministry. Nečas se nejdříve z jejich jednání omluvil a poté poslal omluvu s tím, že komunikace mezi BIS a premiérem je z podstaty tajná. Šéf komise Richard Dolejš to označil za arogantní postoj. 

Odposlechy, které zveřejňovala Mladá fronta DNES, ukazují na Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Nynější poslanec Bém už kvůli tomu přerušil členství v ODS a vystoupil z poslaneckého klubu. Odposlechy pořídila podle listu před pěti lety BIS, o dva roky později údajně unikly do bezpečnostní agentury ABL.

Rozhovor s Františkem Bublanem (zdroj: ČT24)