Poslanci odvolali Johna z výborů, opozice v nich ztrácí převahu

Praha - Poslanci na návrh TOP 09/STAN odvolali Radka Johna z bezpečnostního i imunitního výboru.  Opozice hlasovala proti, ztrácí totiž, jak sám John upozornil, většinu v obou výborech. Na Johnovu další účast ve výborech se snesla kritika poté, co šéf Věcí veřejných oznámil, že se vrací k investigativní žurnalistice. Od začátku listopadu připravuje John televizní pořad v mediální skupině podnikatele Jaromíra Soukupa.

„Koalice prohlasovala, že opozice ztrácí většinu v bezpečnostním i mandátovém výboru, takže až, jak doufám, přijdou další žádosti policie o vydání poslanců z koalice, může být mnohem problematičtější zasedání mandátového výboru. Na bezpečnostní výbor se odteď nemusí dostat body, které koalici budou nepříjemné a které nebudou chtít,“ komentoval krok sněmovny John.

Opozice podle šéfa VV ztrácí poslední možnost, jak kontrolovat nakládání s policií, „která je teď v područí ODS“. John byl odvolán také z komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeho odvolání předcházela více než hodinová emotivní debata plná vzájemných výpadů a ostrých slov. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve shodě s Johnem
obvinil koalici, že si vyřizuje účty s nepohodlnými poslanci. Naznačil, že by se jí to mohlo vrátit po příštích sněmovních volbách. První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek odvolání zdůvodnil tím, že John je odborně a morálně nekompetentní vést bezpečnostní výbor.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

„Domnívám se, že prohlášení Radka Johna o tom, že se současně chystá vrátit k novinařině, bylo použito jako záminka pro to, aby vládní koalice změnila poměr sil ve dvou výborech Poslanecké sněmovny.“

Radek John na konci října oznámil, že od listopadu nastupuje do vydavatelství vlastněného mediálním magnátem Soukupem. Vrací se tak ke své původní novinářské profesi a nechce už být dále šéfem parlamentní strany. Pro Soukupa by měl připravit nový publicistický televizní pořad. Oznámení jeho návratu do médií však vyvolalo na politické i mediální scéně pozdvižení. Premiér Petr Nečas uvedl, že si nedovede představit, že by John v čele bezpečnostního a v imunitním a mandátovém výboru zůstal.

Šéf VV se stal terčem kritiky zejména kvůli souběhu práce ve sdělovacích prostředcích a účinkování v čele bezpečnostního výboru, který projednává i utajované skutečnosti. „Já rozhodně nezveřejním žádnou utajovanou informaci. Naopak vedení mediálního domu se velmi raduje z té reklamy, kterou mé oznámení vyvolalo,“ podotkl John.