„Adventus“ znamená příchod

Praha – Na dnešek připadá první adventní neděle. Na tradičních adventních věncích si lidé večer zapálí první svíčku. Adventní doba naštěstí není pouze časem horečných nákupů, má především svůj duchovní obsah, a tím je nejen příprava na Vánoce. Advent – slovo vycházející z latinského „adventus“ znamená příchod, v souvislosti s Vánocemi jde o příchod Vykupitele Ježíše Krista. Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle – čtvrtá – připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Advent vždy trvá do půlnoci dne 24. prosince – Štědrého večera.

Advent je též obdobím, kdy se snažíme vzpomenout na ty nejslabší. Praha například o prvním adventním víkendu začne rozdávat bezdomovcům teplou polévku a čaj. Teplé občerstvení dostanou bezdomovci od soboty každý podvečer u lodě Hermes, která slouží jako noclehárna.

Vánoční trhy, svařák, betlémy…

Čas adventu a Vánoc má zvláštní magickou moc, obzvláště v historickém centru Prahy, kde se mísí zvuk tradičních koled s vůní svařeného vína. Pražané si tak užívají nejen pražské vánoční trhy, ale obdivují betlémy či nechávají se unést nevšedními melodiemi adventních koncertů.

  • Vánoční trhy v Praze zdroj: ISIFA/EPH
  • Vánoční trhy v Mnichově autor: Johannes Simon, zdroj: Isifa/Getty Images

Pražské vánoční trhy začínají letos na Staroměstském náměstí, a to rozsvícením vánočního stromu. (V Brně a v Ostravě začal vánoční čas už v pátek 30. listopadu.) Tak jako každý rok si tu můžete zakoupit tradiční české ozdoby a ochutnat vánoční dobroty, nebude chybět bižuterie, svíčky a další vánoční zboží. Rovněž Václavské náměstí ožije tradičním trhem, který ozdobí náměstí také od první adventní neděle a potrvá až do 1. ledna.

Jeden z nejznámějších pražských betlémů, barokní jesličky, je každoročně vystaven na Hradčanech v kostele, který sousedí s Loretou. Od 25. do 30. prosince jsou jesličky přístupné denně od 10 do 17 hodin, na Silvestra si je můžete prohlédnout do 15 hodin.

Výstavu betlémů najdete v areálu kostela P. M. Sněžné na Jungmannově náměstí - na výstavě je k vidění přibližně 200 betlémů, a to jak historických z typických betlémářských oblastí, tak i betlémů ze současné tvorby.

Nevšední betlémy nabízí ke zhlédnutí také Muzeum Karlova mostu, kde naleznete Vltavský rybí betlém. Jeho dominantou je 200litrové akvárium s živými kapry, které navozuje iluzi vltavského dna. Kolem akvária se odehrává scéna Narození Páně s figurami v životní velikosti z lipového dřeva. Dále zde uvidíte Námořnický betlém, Ptačí betlém, Slaměný betlém a Africký betlém vyřezaný skutečně v Africe z mahagonového dřeva.

Pražské Jezulátko

V kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně se nachází známé Pražské Jezulátko, které zdejším karmelitánům darovala roku 1628 šlechtična Polyxena z Lobkovic. Soška se obléká do honosných šatiček podle období církevního roku, na Vánoce jej spatříte v bílém.

Pravou vánoční atmosféru dokresluje i vánoční hudba. Mimo Národního divadla, Rudolfina a dalších tradičních míst se můžete do vánočních tónů zaposlouchat také v několika pražských kostelech, ve kterých od pozdních odpoledních hodin probíhají koncerty vánoční hudby. K těm hudebně nejvyhlášenějším patří sv. Salvátor.

Vánoce spolu s adventem představují sváteční dny, kdy se můžeme a máme věnovat tomu, na co jsme po zbytek roku neměli dost času. Neznamená to ale dohánění restů nebo honbu za vánočními nákupy. Advent není ani dobou přehnaného odpočinku a lenosti. V této době bychom se měli věnovat svým blízkým, být s nimi, procházet se zimní krajinou, dívat se otevřenýma očima kolem sebe a podle křesťanské kultury očekávat příchod Ježíše Krista.

  • Vánoce zdroj: ISIFA/Capital Pictures
  • Ilustrační foto zdroj: ISIFA/Capital Pictures

Adventní kalendář, adventní věnec a roráty

V západní tradici je advent také dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků za dlouhých prosincových nocí. Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení lze mluvit jen v prostředí křesťanských tradic. Výrazným symbolem adventu je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. Děti otevírají obvykle adventní kalendář, což je zvláštní druh kalendáře ukazující 24 dní spojených s křesťanskými Vánocemi a dobou adventu. 

Adventní věnec

je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce z jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce, jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech je nahradily věnce, které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

Česká hudební tradice se může pochlubit výjimečným počtem kvalitních adventních písní. Uplatňují se zejména při jitřních mariánských mších zvaných roráty.