Kdo nahradí Vondru? Koalice stále mlží

Praha - Koaliční špičky ani po dnešním jednání neoznámily, kdo povede ministerstvo obrany po Alexandru Vondrovi (ODS). Mluví se o tom, že by Vondru mohla nahradit vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Dnes ale podle ní koalice o žádných jménech nejednala. Všechny koaliční strany by si ale měly zachovat počet ministrů ve vládě i po případných výměnách resortů. Zůstane tak i funkce ministra bez portfeje, který bude předsedat legislativní radě vlády. Premiér chce nové ministry obrany a dopravy vybrat příští týden. Koaliční smlouva se podle něj může upravit až po nich: „Já bych byl rád, kdyby to bylo někdy okolo konce první dekády měsíce prosince, čili příští týden.“

O tom, která strana převezme jaký resort, je podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury už celkem jasno. „Dostali jsme návrh od předsednictva LIDEM a ODS s tím v zásadě nemá problém. Měli bychom to nejpozději v úterý projednávat na grémiu naší politické strany. Personálie už jsou pak věcí výlučně pana premiéra a předsedy či předsedkyně příslušné koaliční strany,“ řekl Stanjura po jednání K9. „TOP 09 to považuje za určité vychýlení z rovnováhy uvnitř vlády vzhledem k tomu, že ODS získá poměrně silný resort dopravy. Nicméně týká se to hlavně dohody mezi LIDEM a ODS,“ dodala Peake.  

A spekuluje se už i o jménech. Za stranu lidem by se do čela legislativní rady vlády mohl postavit Petr Mlsna. Dopravu by za ODS mohl převzít Libor Lukáš.

Zástupci koalice řešili i slučování resortů. „My budeme stranou, která bude vidět větší možnosti ve slučování ministerstev než naši koaliční partneři,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Shodu bude od úterý hledat speciální pracovní skupina. Mluví se o vzniku ministerstva hospodářství, pod které by nově spadala doprava, průmysl a obchod. Zvažuje se i spojení ministerstev kultury a školství, zdravotnictví s resortem sociálních věcí, zrušení hrozí ministerstvu pro místní rozvoj. „Zbývající čas vládnutí této vlády by měl být naplněn intenzivní prací na rušení agend, omezování byrokracie a snižování počtu ministerstev… Když se podívám na počty úředníků těchto ministerstev, tak tam vidím celou řadu možností úspor,“ poznamenal předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Změny by podle něj měly začít platit nejpozději k 1. lednu 2014.

První verze programového prohlášení vlády

  • Veřejné rozpočty a výdaje vlády
  • Snížení počtu ministerstev o čtyři od 1. 7. 2014
  • Zachování daňové úlevy na hypotéky do výše 80 000 korun ročně
  • Změna úhrady nemocenské: místo 12 dnů nemocenské mají zaměstnavatelé hradit jen 7

TOP 09 odmítá sloučení ministerstva zemědělství s životním prostředím

Ve hře byla i varianta, že by jeden úřad zastřešil ministerstva zemědělství a životního prostředí. Proti tomu je ale TOP 09. „Nejsme připraveni do té nové koaliční smlouvy zasadit sloučení ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí, protože tyto dvě ministerstva jsou vůči sobě v některých případech regulátorem,“ uvedl Gazdík. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg podle něj ke sloučení těchto dvou resortů poznamenal, že by to bylo něco, jako kdyby se stal majitel pohřebního ústavu ředitelem nemocnice. TOP 09 ale souhlasí s tím, že na obou ministerstvech by mělo dojít k úsporám v agendách.   

Stanjura zároveň popřel, že by slučování ministerstev proběhlo jen formou výměny cedulek, jak vládě vyčítá ČSSD: „Nikdo nic takového nenavrhoval, pak bychom nedošli k úspoře, ale k vícenákladům za nová razítka a nové papíry.“ Peake dodala, že hlavní vlna úspor míří na podřízené organizace resortů, které by se měly redukovat, slučovat, případně rušit. „Rušení a slučování ministerstev je až třešničkou na dortu, která může přijít úplně v závěru. Byť chápu, že je to pro veřejnost to nejsrozumitelnější,“ upozornila.