Čeští chemici otevřeli cestu k účinnější a pohodlnější léčbě cukrovky

Praha - Čeští chemici stojí za objevem, který otevírá cestu k účinnější a pohodlnější léčbě cukrovky. Spolu s laboratořemi v Austrálii, Spojených státech a Velké Británii přesně zmapovali, jak v těle funguje inzulin. Na základě toho lze navrhnout nové umělé hormony, které si nemocní budou moct aplikovat méně často a jednodušeji.

„Představme si inzulin jako klíč, který plave v krvi. Aby vykonával svou funkci, tak musí zapadnout do zámku v buňce a tím zámkem je receptor,“ uvedl vedoucí výzkumu Ústavu organické chemie a biochemie Jiří Jiráček. Jak receptor vypadá, se až dosud nevědělo. Jeho odhalení, na kterém se podílela i skupina českých chemiků, proniklo až do prestižního časopisu Nature.

Vědci teď přesně ví, jakou strukturu musí inzulin mít, aby zapadl a fungoval. Objev sice úplně cukrovku nevyléčí, ale zjednoduší cukrovkářům život. Jednou by si totiž inzulin nemuseli píchat. Mohli by ho užívat například vstříknutím do nosu nebo do úst.

Umělý inzulin si musí denně píchat 40 milionů lidí na světě. Cukrovkou typu jedna i dvě trpí celkem 350 milionů lidí, v České republice 800 tisíc.

Vědci na cestě za účinnější léčbou cukrovky (zdroj: ČT24)