Zemanův tým připravuje netradiční inauguraci

Praha - Inaugurace přímo zvoleného prezidenta republiky Miloše Zemana se uskuteční za měsíc, tedy osmého března. V následujících čtyřech týdnech absolvuje zvolený prezident ještě několik pracovních schůzek, chce také odpočívat a sejít se s přáteli a občany. Podle mluvčí budoucí hlavy státu Hany Burianové bude Zemanova inaugurace obsahovat prvky, které jmenování předchozích prezidentů do úřadu neprovázely.

Příští týden stráví Miloš Zeman na své chalupě na Vysočině. Chce zde odpočívat a také se setkat s místními lidmi. Tým budoucího prezidenta se zástupci Hradu, církví či armády budou příští týden ladit scénář, podle kterého se uvedení do čela státu odehraje. Podle Burianové nedojde k procesním změnám, půjde spíše o obohacení inaugurace: „Budou tam určité perličky, které v dřívějších inauguracích nebyly.“

Slavnostní složení slibu nového prezidenta je několik aktů dohromady, připomíná ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt. Zeman bude 8. března prezidentský slib skládat na společné schůzi poslanců a senátorů tradičně ve Vladislavském sále.

Vedle slibu a nástupního projevu by se v den inaugurace nového prezidenta měla konat rovněž vojenská přehlídka čestné jednotky na nádvoří Pražského hradu. Na slavnostní inauguraci se chystá více než pět set hostů, přítomen bude i Zemanův předchůdce Václav Klaus, dále se inaugurace zúčastní zástupci státní správy a diplomatického sboru.

„Te Deum se vždy používal velice omezeně“

Zeman by též měl uctít prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, a to položením věnce u sochy na Hradčanském náměstí. Vedle inaugurace se zřejmě uskuteční i v katedrále sv. Víta krátká pobožnost ve Svatováclavské kapli.

Pražský hrad
Zdroj: ČT24

Stále se uvažuje o tom, že inauguraci doprovodí v katedrále chvalozpěv Te Deum. Ten zazněl, když do úřadu v roce 1989 vstupoval Václav Havel. „Musíme si uvědomit, že v československé a české tradici se používal v případě zvolení, respektive složení slibu prezidenta republiky velice omezeně,“ komentuje to Forejt.

Vítěz přímé volby hlavy státu v těchto dnech vybírá s fotografem Slavíkem oficiální portrét, který bude následně viset ve školách či na úřadech. Podle Burianové by snímek měl být zveřejněn nejpozději v neděli.

Zeman bude pravděpodobně bydlet na Hradě

Nově zvolený prezident by se také měl rozhodnout, kde bude po svém uvedení do funkce bydlet. Pravděpodobná je varianta, že se Miloš Zeman přestěhuje do prezidentského apartmá na Pražském hradě.

„Jak znám pana Zemana, vzhledem k tomu, že je velmi agilní a velmi pracovitý, tak nebude chtít ztrácet čas přejížděním a bude chtít bydlet co nejblíže kanceláři,“ říká Zemanův spolupracovník a předseda Strany práv občanů ZEMANOVCI Vratislav Mynář.

Reportáž Jitky Szászové o inauguraci prezidenta (zdroj: ČT24)