V Liberci unikal plyn, dva lidé jsou zraněni

Liberec - V činžovním domě v centru Liberce unikl odpoledne plyn z karmy. Původně byla událost hlášena jako exploze, na místě se však ukázalo, že šlo pouze o únik zemního plynu nebo zplodin hoření. Dvě ženy byly zraněny, jedna z nich byla v bezvědomí, oznámil řídicí důstojník hasičů Petr Štajnc. Plyn unikl v jednom z bytů staršího pětipodlažního domu v ulici Na Perštýně, na operační středisko byla událost nahlášena zhruba deset minut před 17:00.

Hasiči z domu evakuovali třicítku lidí. „Na místě máme tři jednotky a také autobus, aby byli evakuovaní v teple, protože venku je pod nulou,“ doplnil Štajnc. Záchranáři opravdu na místě ošetřili jen dvě ženy.

„Třiadvacetiletá žena se nadýchala oxidu uhelnatého a museli jsme ji resuscitovat. Je při vědomí, převezeme ji ale do hyperbarické komory do pražské nemocnice Na Homolce,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Zhruba šedesátiletá žena utrpěla zranění na ruce. „Byla pokousaná, jak se mladší ženě snažila vytáhnout zapadlý jazyk,“ vysvětlil ředitel záchranky. Hasiči dům odvětrávají a ve spolupráci s plynaři prověřují koncentraci plynu v domě. „Předpokládáme ale, že po odvětrání se budou moci lidé vrátit do svých bytů,“ dodal Štajnc.