Zeman chce vstoupit do diskuse o českém zdravotnictví

Praha – Prezident Miloš Zeman chce vstoupit do sporů mezi ministerstvem zdravotnictví, Českou lékařskou komorou (ČLK) a odbory. Informoval o tom mluvčí ČLK Michal Sojka s tím, že prezident hodlá zprostředkovat jednání o situaci ve zdravotnictví. Zemanovo angažmá je výsledkem jeho dnešní schůzky s prezidentem ČLK Milanem Kubkem.

„Pan prezident Zeman považuje zajištění dostupnosti kvalitní a bezpečné zdravotní péče pro všechny občany za prioritu a bude se i nadále vážnou situací ve zdravotnictví zabývat,“ uvedl Sojka. Zeman je prý „s ohledem na závažnost současné krize“ ochoten se osobně podílet na jejím řešení. Jednání ministerstva zdravotnictví, ČLK a odborů chce podle Sojky zprostředkovat v nejkratším možném termínu.

Milan Kubek se dnes sešel s Milošem Zemanem na vlastní žádost. Prezidenta informoval o krizi ve zdravotnictví a seznámil ho s textem petice za zachování kvalitního zdravotnictví. Petici šíří komora, odbory i pacientské organizace. Je mimo jiné namířena proti snižování výdajů na zdravotnictví, předraženým lékům či dlouhému cestování k lékaři. Podle Sojky ji podepsalo už více než 90 000 lidí.