Hušák terčem žaloby, ČSTV od něj požaduje omluvu a miliardu

Praha - Český svaz tělesné výchovy žaluje podle deníku Insider bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka. Chce po něm omluvu a náhradu škody ve výši jedné miliardy korun. Píše o tom deník Aktuálně.cz. Hušák byl ve vedení loterijní společnosti 15 let. Podle advokátů tělovýchovné organizace se jeho plat vyšplhal na 50 milionů korun ročně. Další miliony měl Hušák darovat nejbližším spolupracovníkům a poradenským firmám.

„Žalujeme o téměř 1 miliardu korun. Vycházíme ze znaleckých posudků a způsobené škody (…) Je jasně ukázáno, že to nebyli členové představenstva a akcionáři, kteří to způsobili, ale konkrétní osoba konkrétními kroky,“ uvedl Miroslav Jansta, předseda ČSTV.

Právníci Hušáka kritizují za pronájem soukromého letadla na účet firmy, nákup zámku a kláštera či za mnohamilionové kontrakty s poradenskými firmami. Vyšlo také najevo, že čistá roční mzda a Hušákovy odměny za období 2007 až 2011 činily téměř 275 milionů korun. Jeho průměrný měsíční příjem v letech 2007 až 2010 dosáhl 5,638 milionu.

Aleš Hušák, bývalý generální ředitel, Sazka

„Říkám to čestně a poctivě. Nic o tom nevím, nic jsem nedostal, tak o tom asi těžko můžu hovořit, já nevím, jak bych to víc vysvětlil.“

Trnem v oku žaloby je však především výstavba dnešní O2 areny. Ta stála až devět miliard korun a celou Sazku podle právníků stáhla ke dnu. Bývalé vedení Sazky zároveň v době splátek za halu v Praze-Libni přemrštěně utrácelo. Výdaje za ošacení, auta, nemovitosti či nákup vinařství a uměleckých děl přišly skoro na miliardu. Podle deníku Insider má žaloba 44 stran a 144 příloh, proto je dosud nejobsáhlejším popisem největšího krachu posledních let v české ekonomice.

Je ale velmi obtížné odhadnout, co se podaří Hušákovi dokázat. Dříve se zdálo, že jedinou možností je žaloba za poškození dobrého jména. „Zlom je v tom, že právníci, kteří tuto žalobu pro ČSTV vypracovali, přišli na konstrukci, jak se dá vyčíslit, o kolik ČSTV přišel,“ uvedl Zdeněk John z Aktuálně.cz. Žaloba stojí také na tom, že Aleš Hušák zatajoval informace, které vedení Sazky nebo akcionáři potřebovali k dobrým rozhodnutím.