ČSSD vyhání ze středních Čech mrtvé duše

Praha – Sociálnědemokratické buňky Praha-východ a Praha-západ čeká plošná výměna stranických legitimací. O přeregistrování všech tamních členů dnes rozhodl Lidový dům. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je důvodem podezření, že jsou někteří středočeští členové pouze virtuální.

Akci chce strana stihnout v následujících dvou měsících, aby byla hotova před podzimem, kdy se začne se sestavováním kandidátek pro volby v příštím roce. „Jde nám o to, abychom měli jistotu, že všichni členové ČSSD, kteří jsou vykazováni v jednotlivých organizacích, že skutečně členy strany jsou,“ vysvětlil Sobotka. Vedení ČSSD v těchto organizacích podle něj také zaznamenalo komunikační problémy mezi členy.

V obou okresech je nyní podle něj registrováno okolo tří stovek lidí. Přeregistrace ve dvou z 12 středočeských stranických organizacích ČSSD bude v praxi podle Sobotky znamenat, že všichni členové se budou muset v určitých termínech osobně dostavit na přeregistrační místo a své členství tam potvrdit.

Bohuslav Sobotka: „V uplynulém roce jsme v těchto dvou okresech zaznamenali výrazný nárůst členské základny. Udělali jsme určitou kontrolu organizací a dnes vedení strany rozhodlo o přeregistraci.“

Předsednictvo ČSSD se dnes podle Sobotky zabývalo také přípravou sobotního jednání stranického Ústředního výkonného výboru, kde bude užší stranické vedení doplněno o deset členů předsednictva, tři z těchto míst jsou vyhrazena ženám. Samotný výbor by měl být doplněn tak, aby odpovídal vnitrostranickým pravidlům ČSSD o zastoupení žen a mladých do 30 let.