K výpisu z trestního rejstříku stačila občanka. Na nových ale chybějí data

Praha - Občanské průkazy vydávané od ledna 2012 ztěžují nositeli cestu k výpisu z trestního rejstříku. Na nový průkaz se totiž nezaznamenává rodné příjmení, což je klíčový údaj pro úředníky Czech Pointu při vystavení dokumentu. Žadatelé pak na první pokus odcházejí s nepořízenou a musí se znovu vrátit na úřad s rodným listem. Neuvádění stavu pak ztěžuje třeba žádosti o úvěr v bankovních institucích.

Už od loňského června Czech Point upozorňuje na stránkách, aby si žadatelé nosili i rodné listy. Doklad o rodném příjmení vyžaduje ministerstvo spravedlnosti, lidé si mnohdy po odsouzení mění příjmení. Požadavek má ale třeba zabránit i záměně příjmení při žádosti.

Vláda navrhuje, aby lidem stačilo jen čestné prohlášení sepsané na místě s dotyčným úředníkem. Sociálním demokratům se ale takové řešení nezamlouvá především proto, že otevírá prostor k nepravdám v žádostech a podvodům.

Czech point
Zdroj: ČT24

Nový osobní doklad s sebou nese i další záludnost. Banky při žádosti o úvěr zjišťují stav klienta. Zda je svobodný, nebo ne, už se také na občanský průkaz psát nemusí. Vláda podle opozice dobrou myšlenku nedotáhla. Kdyby totiž povinně fungoval čip na průkazu, mohla by v něm být důležitá data čitelná na jakémkoli úřadě. Čipy na průkazech jsou zatím dobrovolné za poplatek 500 korun, nahrát se na ně dá jen elektronický podpis. Datové rozšíření zatím ministerstvo vnitra neplánuje.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)