Opencard: Žalobci zamítli stížnosti radních

Praha - Pražské městské zastupitelství zamítlo stížnosti pražských radních v čele s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), které policie v březnu obvinila kvůli projektu Opencard. Jejich stíhání tak bude pokračovat. Policie je podezírá z porušení při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Deseti současným a bývalým radním z TOP 09 a ODS včetně Svobody hrozí až osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Policie obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Rada obvinění odmítá. Smluvní vztahy podle jejích členů byly špatně nastaveny už předchozím vedením Prahy. Podala proto k Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na policii a státního zástupce, kteří mají kauzu na starosti. Zároveň se obrátila na žalobce se stížnostmi proti zahájení trestního stíhání. 

Pražská karta opencard funguje od roku 2008 a slouží mimo jiné jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt Opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. Podle kritiků byl od začátku předražený a napojený na známé pražské podnikatele. Prvních šest let opencard stálo jednu a čtvrt miliardy korun. Podle magistrátní analýzy se přitom vše dalo udělat za čtvrtinu, jiné odhady tvrdí, že dokonce ještě za míň.