Kuba věří, že má koalice 101 hlasů. Vládu by mohl podržet Doktor

Praha - Krátce poté, co občanští demokraté a TOP 09 přednesli prezidentu Miloši Zemanovi svá řešení současné politické krize, úřadující šéf ODS Martin Kuba v Událostech, komentářích řekl, že věří, že současná pravicová koalice je schopná získat pro novou vládu ve sněmovně většinu čítající 101 hlasů. Stoprvním hlasem by mohl být hlas exposlance ODS a nyní nezařazeného Michala Doktora. Ten v rozhovoru pro ČT naznačil, že by mohl případnou vládu Miroslavy Němcové podpořit. „Paní Miroslava Němcová je člověk s hlubokou morální integritou. Já osobně tu volbu považuji za šťastnou,“ sdělil Doktor.

„Jisti si do této chvíle být nemůžeme, dokud nebudeme mít podpisy na papíře. Při stávajícím konceptu koalice a jednom hlasu, který jsem zaznamenal z médií vůči nominaci Němcové od poslance Michala Doktora, ale věřím, že tato koalice umí přinést 101 podpisů,“ prohlásil včera v Událostech, komentářích Kuba. Tři koaliční strany ODS, TOP 09 a strana LIDEM mají momentálně ve sněmovně jistých 100 hlasů.

Podle prvního místopředsedy ODS je současná pravicová koalice schopná ve stávajícím složení pokračovat. Občanští demokraté prý udělají vše pro to, aby mohla vláda naplňovat svůj program.

Vojtěch Filip, předseda KSČM:

„Současný koaliční formát se zakládá na politické straně, která nemá program, jenž by prošel volbami. Není jasné vymezení poslanců a navíc sestavovat vládu na původním koaličním formátu znamená, že se bude opírat o hlasy takzvaných nezařazených poslanců, a to nejen o stranu LIDEM, ale i těch, kteří odešli z ČSSD, z VV nebo ODS. V tomto ohledu není jasné, jak budou zajišťovat, že třeba zákon vrácený Senátem vůbec bude mít nějakou životnost. V tomto ohledu nemohou garantovat 101 hlas, přestože by to takto prezidentovi přinesli.“

Miroslava Němcová a Martin Kuba
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Kandidaturu Němcové už podpořila TOP 09. Mezi oběma stranami se ale vyostřil spor kvůli obsazení postu předsedy Poslanecké sněmovny, který by v případě jejího odchodu zůstal prázdný. TOP 09 chce proto od ODS nejdřív slyšet návrhy na jméno nového šéfa dolní komory a pak teprve hlasovat o vládě.

Obsazení postu předsedy sněmovny by přitom mohlo být podmínkou i pro prezidenta Miloše Zemana - stejně jako 101 podpisů poslanců, kteří by případného premiéra podporovali. O novém šéfovi sněmovny by poslanci mohli hlasovat už příští týden.

V současné době má ve sněmovně ČSSD 54 poslanců, ODS 50, TOP 09 a Starostové 42, KSČM 26, nezařazení (včetně 8 poslanců LIDEM) 18 a Věci veřejné 11. To jsou ale oficiální čísla, pravidelně zasedá jen 198 poslanců.

  • Hlasovat nemůže David Rath za ČSSD, který je ve vazbě, ani Roman Pekárek jako nezařazený odsouzený za korupci. Koalice má tudíž 100 členů a přesně tolik stačí pro nadpoloviční většinu.