Ex-manažeři MUS: Chceme být zproštěni ve všech bodech obžaloby

Bellinzona (Švýcarsko) - Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS), jejíž údajné vytunelování řeší švýcarská justice, zažádali soud ve městě Bellinzona o zproštění viny ve všech bodech obžaloby. Požadují také uvolnění zablokovaných peněz a náhradu soudních výloh. Po skončení závěrečných řečí obhajoby to oznámili jejich advokáti.

V pondělí prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní sankce za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro šestaosmdesátiletého Belgičana Jacquesa de Grootea žaloba žádala dva roky vězení podmíněně.

Obžalovaní dnes v závěrečné části procesu kontrovali žádostí o zproštění viny ve všech bodech. Chtějí také nahradit soudní výlohy i náklady na advokáty; podělit by se o ně měla švýcarská prokuratura a společnost Czech Coal Services, která se připojila k žalobě jako poškozená strana. Obžalovaní také žádají, aby soud odmítl veškeré požadavky této společnosti sdružující následující majitele MUS, Pavla Tykače, Vasila Bobelu a Petra Pudila. Ex-manažeři mostecké uhelné požadují i náhradu za způsobenou osobní újmu. Její výši ponechávají na uvážení soudu.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Koláček, Čmejla, Diviš a Klimecký chtějí, aby soud ihned uvolnil prostředky, které jim byly zablokovány během vyšetřování ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun).

Dnešními návrhy obžalovaných skončily závěrečné řeči obhajoby. Ve čtvrtek bude následovat replika obžaloby, po které může ještě reagovat obžaloba - už naposled. Přelíčení uzavřou závěrečné řeči obžalovaných.

Vydáno pod