Pokud dostane Rusnok důvěru, zkusí ČSSD rozpustit sněmovnu v září

Praha - Počet sociálních demokratů, kteří připouštějí, že podpoří novou vládu, stále stoupá. Nejsilnější levicová strana zároveň nevyloučila, že pokud kabinet dostane důvěru, v září vyvolá další hlasování o rozpuštění sněmovny. ODS a TOP 09 ale vzkazuje, že ani tehdy nebude hlasovat pro.

ČSSD si začíná uvědomovat, že vláda Jiřího Rusnoka by jí mohla sloužit jako cesta ke změně sněmovny. „Určitě bychom se pokoušeli například na začátku září o podobný pokus jako teď v červenci, tedy rozpustit Poslaneckou sněmovnu,“ řekl České televizi předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Strategii dát důvěru vládě a pak rozpustit sněmovnu navíc schvaluje i prezident Miloš Zeman: „Budu velmi potěšen, když se setkám s představiteli sociální demokracie a když zaujmou toto stanovisko.“

U pravice ale návrh narazí - ODS i TOP 09 odmítají novou vládu podpořit, stejně jako snahu o rozpuštění sněmovny. „Není důvod rozpouštět sněmovnu, ale je třeba si říct, že strany, které podpoří pana Rusnoka a jeho vládu, mají za ni plnou odpovědnost,“ konstatoval místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Poslanec TOP 09 Stanislav Polčák vidí rozpouštění sněmovnu jako krajní prostředek za situace, kdy politická reprezentace není schopna dospět k nějakému smysluplnému řešení.

Zásadní budou zřejmě hlasy poslanců strany LIDEM. Zatím mají jasno v tom, že příští týden pro konec sněmovny ruku nezvednou. Předsedkyně strany Karolína Peake totiž nevyloučila, že do budoucna se rozpuštění sněmovny ukáže být jako jediné řešení. LIDEM se ale budou rozhodovat o podpoře kabinetu Jiřího Rusnoka. Ten požádá sněmovnu o důvěru nejpozději 8. srpna.

S vyjednáváním podpory pomůže Rusnokovi i Zeman, zástupce poslaneckých klubů si bude zvát netradičně k sobě na Pražský hrad. „Já se řídím pravidlem Juana Ramón Jiméneze, které znělo: 'Dají-li vám linkovaný papír, piště napříč.'“ Schůzky by mohly začít 22. července.