Fischer věří, že při důvěře převáží věcnost a program vlády

Praha – Nový ministr financí Jan Fischer soudí, že jeho jméno a problémy s vyrovnáním účtu za kampaň nebudou důvodem, pro který by vláda Jiřího Rusnoka nedostala důvěru. U politiků prý podle něho převáží otázka programových priorit a případná shoda s vizemi jednotlivých stran. V reakci na kritiku své osoby uvedl, že nevidí relevantní důvod pro svůj odchod z vlády. Sám prý na sponzory tlačil, aby peníze poslali včas, aby mohl do funkce nastoupit, jak říká, s čistým štítem. Nic špatného v tom nevidí. „Ta kampaň byla financována korektně, průhledně a závazky vyrovnané v termínu, který byl přislíben,“ řekl Fischer v Interview ČT24.

Na ministra financí, druhého nejdůležitějšího muže vlády, bude v kabinetu Jiřího Rusnoka i vzhledem k vytváření rozpočtu vyvíjen enormní tlak. To bylo zřejmé ještě v době, kdy šéf překlenovací vlády hledal (z celé sestavy jako poslední) jméno do čela tohoto resortu. Více než odborným otázkám ale nový šéf státní kasy čelí kritice kvůli financování své kampaně a velmi rychlému narovnání zhruba pětimilionového dluhu na sponzorském účtu.

Fischer uškodil renomé svého účtu už tím, že dluhy z kampaně splatil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty, a sám své nedostatky přiznává. „Mě mrzí, co se odehrálo okolo financování mé kampaně, dokonce mě mrzí, že z ní zbyly nějaké závazky, ale já jsem hluboce přesvědčen, že jsem dovedl vysvětlit, jak jsem je vyrovnal, a že jsem je vyrovnal v termínu, který jsem slíbil,“ zmínil Fischer.

V polovině července Fischer vyzval všechny sponzory, kteří mu pomohli doplatit dluh za prezidentskou kampaň, ať doloží původ peněz. V opačném případě byl rozhodnutý je vrátit. Výzvou chtěl Fischer utnout spekulace, že se dary pojí s jeho jmenováním, a je tak někomu zavázán. Za šest dnů mu totiž na transparentním účtu přistálo 5 milionů korun – poslední peníze těsně předtím, než se stal ministrem.

Několik politiků kvůli tomu požaduje jeho odchod z vlády a Fischerovým postem v minulých dnech podmínili také důvěru. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka přímo uvedl, že by měl Fischer ve vládě skončit. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc zase prohlásil, že „postavení ministra financí komplikuje jednání o vyslovení podpory vlády pana Rusnoka.“

Jan Fischer
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Fischer ale považuje spekulace kolem své osoby za dostatečně vysvětlené a soudí, že při rozhodování poslanců pro důvěru či nedůvěru vládě nakonec převáží věcné argumenty. „To vyjednávání má nějaký vývoj. Ty výroky zněly nějak na konci týdne, znějí nějak dnes. Já myslím, že i z lůna sociální demokracie někteří politici dávají najevo, že víc než problém Fischer je zajímá problém programového prohlášení a alespoň částečného ztotožnění s programovým prohlášením. Takže já si myslím, že i ten věcný tón, zaplať pánbůh, začíná převažovat,“ uvedl Fischer.

„Navýšené výdaje leckde ano, ale zároveň s úsporami jinde“

V programovém prohlášení chce Fischer klást důraz především na vytváření rozpočtu pro příští rok. Připraven je prý o něm diskutovat s městy, kraji, tripartitou nebo třeba nevládními organizacemi. Prosazuje úsporný rozpočet se schodkem zhruba 105 miliard korun. Ve vztahu k HDP by rozpočet neměl překročit tři procenta. Od svých kolegů z vlády ale bude čelit požadavkům – například na uvolnění peněz pro více policistů i zvýšení jejich platů nebo třeba vyšší platby za státní pojištěnce.

„Ona ta rovnice má vždycky dvě strany. Můj dotaz vždy bude: řekněte mi na druhé straně, kde ušetříte,“ komentoval Fischer budoucí jednání o rozpočtu. Je prý nakloněn také účelovým výdajům pro vědu, výzkum a akademické prostředí. „Ale samozřejmě s nějakou dobrou parametrizací,“ dodal. V daňové politice prý vláda nehodlá nic měnit.