Pecina nabere tisíc nových policistů a 200 hasičů

Brno – O tisícovku vzroste počet českých policistů v roce 2013 na celkových 40 tisíc, hasičů přibude 200 na celkových 9 530. Oznámil to ministr vnitra Martin Pecina. Navýšení počtů přijde na mzdách asi na tři čtvrtě miliardy. Podle Peciny nejde o nic, „co by zruinovalo ČR“.

Za katastrofální označil stavy policistů a hasičů už při nástupu na post ministra. Zároveň nařídil, aby do konce letošního roku policie i hasiči doplnili své početní stavy podle určených tabulkových míst. Snižování dnes dodatečně charakterizoval jako nezodpovědné a neuvážené. Vláda Petra Nečase ho tehdy zdůvodnila potřebou úspor.

Policie v současnosti disponuje zhruba 38,5 tisíce zaměstnanců, přičemž by jich podle tabulek měla mít 38 996. V příštím roce Pecina počítá s přijetím nových 1 004 policistů k narovnání počtu na přesně 40 tisíc. „Zejména budeme usilovat o policisty na ulici, to znamená běžný výkon pořádkové služby. Budeme se snažit posilovat policisty v problematických regionech,“ řekl pro ČT Pecina. Neopomineme ale ani útvary kriminální policie, kde stavy kriminalistů poklesly, dodal.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24

Hasičský sbor by měl nyní zaměstnávat 9 933 lidí. Do doplnění tabulkových míst mu jich schází 400. Navýšení početních stavů je podle policie i hasičů nutné, aby byly tyto složky záchranného integrovaného systému schopny kvalitně plnit své úkoly.

Ministr vnitra Martin Pecina: „Společnost je ekonomicky v takovém stavu, že k policii se samozřejmě hlásí spousta lidí. Protože práce dneska není. Takže policie si může dneska vybírat.“

S náborem ministr žádné problémy neočekává. „Zájemců je mnoho. Žádná kampaň nutná nebude. Nejčastějším problémem je, že nezvládají psychotesty,“ doplnil ministr. Problémy mají i se špatnou fyzickou kondicí. Například na jižní Moravě obvykle zvládnou vstupní testy jen dva z každých deseti uchazečů.

Martin Pecina o navyšování stavu policistů (zdroj: ČT24)