Grémium ČSSD PRO Rusnokovu vládu, a to včetně Sobotky

Praha – Nejužší vedení sociální demokracie se jednomyslně shodlo na podpoře vlády Jiřího Rusnoka. Otevře se tím prý cesta k předčasným volbám. Pro tak hlasoval i předseda strany Bohuslav Sobotka, který přitom úřednický kabinet dosud podpořit odmítal. Sociální demokraty podle očekávání neodradilo ani Rusnokovo označení stínové vlády sociální demokracie za „hvězdnou pěchotu“. Návrh grémia pak vyslyšelo i předsednictvo, rovněž jednomyslně.

Nyní je velmi pravděpodobné, že se pro Rusnoka vyjádří i předsednictvo strany a její poslanecký klub. Rusnok tak vedle 11 hlasů Věcí veřejných může počítat i s hlasy ČSSD a komunistů. Bývalá pravicová koalice kabinet dál odmítá a garantuje sto jeden hlas proti. Pokud tak skutečně bude hlasovat, nemá vláda šanci zítra důvěru získat.

„Předseda ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb,“ píše se v přijatém usnesení.

Taktický ústup Bohuslava Sobotky do předem připravených pozic neodradily ani Rusnokovy výroky v rozhovoru pro MF Dnes, v němž premiér hovořil o členech stínové vlády ČSSD jako o „hvězdné pěchotě“. Rusnok tak reagoval na Sobotkův názor, že Rusnokova vláda není schopna prosadit změny v parlamentu. Nicméně podle místopředsedy ČSSD Milana Chovance byla taková slova netaktická. „Vidím to jako taktickou chybu před dnešním jednáním vedení sociální demokracie. Myslím si, že bychom se neměli urážet, ale měli bychom spolu mluvit,“ řekl v rozhovoru pro ČT24.

Chovanec prý nebude tolerovat, aby vedení sociální demokracie kdokoliv takovýmto způsobem peskoval. „Pevně věřím, že za hvězdného pěšáka se nepovažuje ani Michal Hašek a další členové stínové vlády,“ dodal plzeňský hejtman v narážce na statutárního místopředsedu strany, který prosazuje vyjádření důvěry úřednické vládě.

Reakce ODS: Je to Sobotkova velká prohra 

Sobotka během několika hodin změnil názor a připustil to, co dosud odmítal. „Je to určitý taktický manévr, když zjistil, že většinový názor je odlišný,“ řekl politolog Lukáš Jelínek. „Rozhodnutí mě nepřekvapilo, očekával jsem to. V poslední době jsme byli svědky silného tlaku příznivců Miloše Zemana na sociální demokracii. ČSSD rezignovala na obhajobu parlamentní demokracie. Je to velká prohra pana Sobotky,“ reagoval v SMS zprávě místopředseda ODS a předseda Stínové asociace krajů ČR Jiří Pospíšil.

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Předseda strany, který nedokáže přesvědčit spolustraníky o svém názoru, je teď ve velmi obtížné pozici. Muž číslo dvě Michal Hašek vládu otevřeně podporoval i přes Sobotkův opačný názor. Stála za ním téměř celá Asociace krajů ČR. Z hejtmanů, kteří se hlasování o podpoře vlády účastnili, se jich „pro“ vyjádřilo 12 ze 13. „Michal Hašek proměňuje Asociaci krajů z nepolitické organizace do platformy pro hlásání svých vlastních postojů a názorů ve vrcholícím vnitrostranickém souboji o vedení ČSSD,“ komentoval Pospíšil.

Lukáš Jelínek, politolog:

„Sobotkova pozice v ČSSD je po tomto týdnu výrazně oslabena. Ukazuje se, že celá řada sociálních demokratů je spíše nakloněna tomu agresivnímu stylu politiky, který prosazuje Miloš Zeman i skrze Rusnokovu vládu. Takové ty jemné demokratické Sobotkovy postupy až tak moc vysoko na žebříčku popularity v ČSSD nejsou.“

Sobotka: Nebudeme podporovat kroky, které povedou k oslabení parlamentního systému

Podpora Rusnoka neznamená podle Sobotky „podporu kroků, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému“. Předtím šéf největší parlamentní strany opakovaně varoval s tím, že vláda, která nevzešla z voleb, nebude mít dostatečnou legitimitu. Strana, která má v kabinetu tři osobnosti s pozastaveným členstvím, prý zůstává nadále v opozici.

Prioritou ČSSD a nejlepším řešením krize jsou podle grémia strany nadále předčasné volby. „Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů,“ stojí také v usnesení, podle něhož má o takovém řešení jednat Sobotka s ostatními stranami.

ČSSD chce jednat o úpravě ústavy

Sociální demokracie chce také zahájit jednání s dalšími stranami o nezbytných úpravách ústavy, které zpřesní pravomoci jednotlivých ústavních institucí, tak aby zde zůstal zachován parlamentní systém. Strana chce například stanovit lhůty pro prezidenta při jmenování vlády a také zavést spoluzodpovědnost další ústavní instituce na jmenování členů bankovní rady ČNB.