Kandidátka ČSSD míří znovu před soud

Olomouc - Právník Pavel Němec znovu před soudem napadne kandidátku sociální demokracie v Olomouckém kraji. Na soud se rozhodl obrátit poté, co se nedohodl se stranou na smírném vyřešení sporu. Němec znovu podá i návrh na předběžné opatření, které má zabránit registraci kandidátní listiny. ČSSD pak vzkázal, že pokud soud nerozhodne do voleb, po vyhlášení výsledků napadne celé volby v Olomouckém kraji. Strana jakékoliv pochybení opakovaně odmítá. „Nemáme žádný důvod, abychom měnili podobu kandidátních listin,“ reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Obvodní soud pro Prahu 1 už minulý týden o kandidátkách jednal. Tehdy návrh na předběžné opatření zamítl. Němec poté avizoval, že pokud se s vedením ČSSD nedohodne, návrh podle výtek soudu upraví a podá jej znovu s řádnou žalobou.

Po prvním soudu stranu požádal, aby mu poskytla podklady týkající se postupu při sestavování kandidátky. Materiály sice dostal, klíčové hodnocení kandidátů v nich ale podle něj chybělo. Vedení krajské organizace ČSSD to ovšem popírá. Tvrdí, že Němec veškeré potřebné dokumenty obdržel. Komunikaci s ním údajně vedl předseda strany Bohuslav Sobotka. „Domnívám se, že dostal všechny materiály, které chtěl, a jestli to chce podat, nezabráníme mu,“ poznamenal šéf krajské organizace Jiří Zemánek. Sobotka označil Němcovy požadavky za absurdní, respektuje ale jeho právo obrátit se na soud. „Neobáváme se žádného soudního projednávání takto připravených kandidátních listin,“ dodal.

Na složení kandidátní listiny si stěžovalo šest sociálních demokratů z Mohelnicka. Kandidátka byla podle nich sestavena úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo „za zavřenými dveřmi na sekretariátech“. Krajská organizace navíc podle Němce jako jediná v zemi schválila speciální kritéria pro zařazení kandidáta na listinu, která ale nerespektovala. Kandidáti byli bodováni například podle známosti na veřejnosti nebo podle publikační činnosti. „Soudu doložíme dokumentaci ke kritériím. Došlo k diskriminaci nečlenů i ostatních členů,“ uvedl minulý týden.

Pavel Němec: „V Olomouckém kraji funguje dlouhodobě určitý nepsaný systém pravidel, jak dosazovat spřízněné a loajální členy ČSSD na kandidátky do všech voleb. S demokracií to nemá nic společného, vše se jen posvěcuje rádoby tajným hlasováním předem domluvené většiny.“

Krajské vedení strany ale pochybení odmítá. Při utváření kandidátek prý respektovalo pořadí jmen dodaných z jednotlivých okresů. „Hlasování o kandidátce bylo tajné a kandidátka byla schválena sto procenty hlasů,“ doplnil Zemánek. Podle hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila (ČSSD) jde ze strany Němce o osobní mstu: „Pan Němec bude útočit tak dlouho, dokud bude živ. Chce se mstít za to, že byl zbaven členství v ČSSD.“ Lídr kraje Roman Váňa dodal, že právník stranu napadal a vydíral žalobami již v několika volbách. Němec byl letos v lednu vyloučen z ČSSD. Podle Rozbořila proto, že nedodržoval usnesení strany a zvyklosti demokratické organizace.

Sociální demokracie ale nečelí pouze této žalobě. K pražskému soudu jich bylo v červenci a srpnu podáno dalších pět. Ve čtyřech případech jde o zrušení členství celkem deseti bývalým členům ČSSD z Moravskoslezského, Olomouckého a Plzeňského kraje. Pátý případ se týká údajné nečinnosti vedení strany na podnět z regionu. S výjimkou jedné žaloby figuruje ve všech jméno právníka Němce.    

Vydáno pod