Představy ČSSD - do měsíce projekt stabilní vlády

Praha – Povolební jednání chce sociální demokracie odstartovat s KSČM, naznačil v rozhovoru pro ČT předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zopakoval, že možnou spolupráci vylučuje pouze s bývalými koaličními stranami TOP 09 a ODS. Přestože si představoval lídr oranžových vyšší volební výsledek, považuje za samozřejmé, že jako předseda vítězné strany by se měl on ujmout pokusu o sestavení vlády. Místopředseda Michal Hašek nezastírá zklamání z nízkého výsledku, za povinnost sociálních demokratů ale považuje nejprve pokus o vládní projekt. Lídr ANO 2011 Andrej Babiš večer připustil, že když bude jeho hnutí osloveno, bude připraven jednat o účasti ve vládě. Odpoledne přitom tvrdil, že hodlá jít do opozice.

Sobotka avizoval, že během měsíce, než se sejde nová dolní komora parlamentu na ustavující schůzi, hodlá sociální demokracie dohodnout s ostatními stranami složení orgánů sněmovny a projednat možné varianty, aby mohli přijít za prezidentem republiky „s projektem stabilní a akceschopné vlády“.

„Jasně jsme řekli, že hodláme při vyjednávání postupovat zleva doprava,“ uvedl v rozhovoru ochvíli předtím Sobotka. ČSSD dlouhodobě avizuje snahu o menšinovou vládu s podporou KSČM. Šéf sociálních demokratů připustil také možná koaliční jednání s ANO 2011, Úsvitem a KDU-ČSL, pokud se strany skutečně do sněmovny dostanou. „Budeme jednat o možnosti menšinové vlády ČSSD, o možném projektu koaliční vlády, bude záležet i na programovém průniku…,“ shrnul k možnému vývoji po volbách.

Posteskl si nad vyšší obtížností jednat o budoucí exekutivě, pokud se dostane do sněmovny skutečně sedm politických subjektů. „Pokud bude velmi roztříštěná Poslanecká sněmovna, čekají nás obtížná vyjednávání o sestavení příští vlády…,“ prohlásil.

„I když volební výsledek není možná takový, jaký jsme si představovali, zřejmě bude pořád nejlepší ze všech stran,“ prohlásil a posléze doplnil, že se zatím necítí nijak hnán k vnitrostranické sebereflexi, jejíž požadavek už stačil zaznít od místopředsedy Michala Haška. „Pokud sociální demokracie vyhrála, pak úkolem předsedy je připravit sestavení vlády, nebudeme opakovat chybu z roku 2010…,“ zdůraznil s tím, že za problém by považoval situaci, kdy by se sociálním demokratům nepodařilo sestavit vládu. Pak by osobní odpovědnost nevylučoval.

Očekávali jsme přes 30 procent, netajil zklamání Hašek

„Nebudu zastírat zklamání. Očekávali jsme vítězství v parlamentních volbách, ale čísla pod 25 procent jsme považovali za nedobrý výsledek. Že se nyní blížíme hranici 20 procent, nepovažuji za maximum, kterého mohla sociální demokracie dosáhnout,“ řekl České televizi v Lidovém domě místopředseda sociálních demokratů. Podle Haška by ČSSD měla v brzké budoucnosti jednat i s ANO 2011, třeba o možnosti podpory jednobarevné vlády s podporou parlamentních subjektů, mezi nimiž už ČSSD počítá s komunisty.

Stranické grémium nyní podle Haška sestaví vyjednávací tým v čele s předsedou Bohuslavem Sobotkou a zadá mu první úkoly. Povinnost sociálních demokratů nyní vidí Hašek v sestavení vlády s podporou Poslanecké sněmovny s kartami, které rozdali voliči. V dalším sledu se ale chystají oranžoví na vnitrostranickou diskusi: „Čeká nás velká debata o příčinách, že jsme nedostali 33 procent, jak se prognózovalo… Máme necelých 21 procent, to jsou věci k úvahám v budoucích dnech i týdnech.“

Michal Hašek k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

Michal Hašek o Úsvitu ve sněmovně: „Pokud budeme moci prosadit obecné referendum s podporou pana Okamury, budeme rádi. To není žádná novinka, kterou by z Japonska přivezl Tomio Okamura, to je program sociální demokracie, který tady prosazujeme už 10 let.“

Úspěch ANO může vývoj spíše zkomplikovat

Zklamáním se při průběžném sčítání netajil ani předseda Senátu Milan Štěch. Zároveň si není jist tím, co přinese volební úspěch nových parlamentních subjektů. „Hnutí ANO neumím jasně programově zařadit,“ řekl Štěch. Podle toho, co o programu hnutí ví, s ním nesouhlasí názorově, například pokud jde o daňovou politiku. „Nedovedu si představit, že bychom pokračovali v principu rovné daně,“ uvedl Štěch. „Mám obavu, že mohou být pro českou společnost spíše komplikací,“ komentoval Štěch nově vzniklé strany.

Paroubek čeká omluvu od „politických Einsteinů“

Nejnižší volební zisk ČSSD od vzniku samostatné republiky je velkým zadostiučiněním pro jejího bývalého předsedu Jiřího Paroubka. Řekl, že by se mu jeho kritici z řad ČSSD měli omluvit za svá slova o tom, že ve volbách roku 2010 jako stranický šéf připravil sociální  demokracii o deset procent voličských hlasů. „Čekám od panů politických Einsteinů, že se mi omluví,“ řekl Paroubek.

Současný předseda politické strany NS-LEV 21 Paroubek řekl, že důvodů nízkého volebního zisku sociální demokracie je víc. Předně jsou vůdčí osobnosti strany Sobotka a Hašek „dva nelídři“. Pokud se ČSSD podaří sestavit vládu, nevydrží déle než rok a půl, věští Paroubek.

Milan Štěch k průběžným volebním vysledkům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod