Do Kanady bez víz už ode dneška

Praha - Čeští občané mohou ode dneška cestovat do Kanady bez víz. Zrušení vízové povinnosti, která platila od července 2009, potvrdil kanadský velvyslanec Otto Jelinek, který by to prý rád udělal dříve. Bylo podle něj ale nutné změnit celý kanadský azylový systém. Kanada víza pro Čechy požadovala právě kvůli vysokému počtu občanů, kteří v zemi hledali azyl.

„Toto už nepotřebujeme,“ řekl Jelinek a před zraky novinářů roztrhal a zahodil žádost o vízum. Češi teď mohou pobývat v Kanadě až šest měsíců.

„Dnes jsme odhlasovali poslední tečku, která definitivně zabrání do budoucna takovému chování, jaké uplatňovala Kanada vůči České republice, protože pokud by Kanada nebo někdo jiný na tom dál trval, tak by se vystavoval riziku, že budeme moct zavést recipročně víza v rámci celé unie pro občany té dané země,“ uvedla europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Turistů výrazně přibude

Podle odhadů poradenské společnosti Mag Consulting se počet českých turistů cestujících do Kanady ztrojnásobí. Do země javorového listu ročně vyjelo v posledních letech kolem 10 000 Čechů. Konec víz tak výrazně povzbudí cestovní ruch mezi oběma zeměmi. 

To, že by v brzké době měla skončit vízová povinnost pro české občany, potvrdil před měsícem v Bruselu sám kanadský premiér Stephen Harper. Podle něj zájmem Ottawy je volný pohyb osob mezi Kanadou a Evropskou unií. (více čtěte zde)

Zrušení víz umožnily rozsáhlé změny v kanadském azylovém systému. Byly zavedeny k loňskému 15. prosinci a jejich cílem je poskytnout rychlejší ochranu těm, kteří ji potřebují, zajistit rychlejší odjezd těch, u kterých bylo zjištěno, že ochranu nepotřebují, a odradit od zneužívání kanadského azylového systému. Šance Čechů na získání azylu v Kanadě je teď podle nových pravidel téměř nulová. Česko je totiž na seznamu tzv. bezpečných zemí. Zkrácené soudní řízení má trvat maximálně 45 dnů.

„Mám zprávu pro ty, kteří chtějí zneužít náš azylový systém i teď: 'Nedělejte to, nedělejte to, protože náš azylový systém se změnil.' Lidé, kteří podávají nepodloženou žádost o azyl, budou posláni z Kanady mnohem rychleji, nebudou si moci žádat o povolení pracovat v Kanadě, dostanou také menší dávky, včetně nižšího krytí zdravotní péče,“ varoval ale i dnes Jelinek. Pro získání pracovního povolení je rozhodující npař. znalost angličtiny, vzdělání nebo zázemí v Kanadě - navíc je povolení časově omezené.

Od obnovení víz Kanada vydala českým občanům přes 30 000 víz a na 500 jich odmítla vydat. Nedávný přezkum také ukázal, že od zavedení vízové povinnosti klesl počet žadatelů o azyl skoro o sto procent. Česká diplomacie proti vízům opakovaně protestovala. Praha dlouhodobě spojovala vízovou povinnost se svým souhlasem se schvalováním obchodních a ekonomických dohod mezi EU a Kanadou.

Kanada víza obnovila v červenci 2009 kvůli přílivu Čechů, kteří za oceánem hledali azyl. Šlo hlavně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Podle některých zdrojů čeští žadatelé ale zneužívali tamní azylový systém a odchody měly ekonomický podtext. Kanada uváděla, že vízy se hromadným příchodům brání.

Podle neziskových organizací žije v Kanadě asi čtyři tisíce Romů - nejvíc jich našlo útočiště v Torontu, Hamiltonu a Vancouveru. Stovky dalších ale imigrační úředníci poslali zpět do Česka s odůvodněním, že jim u nás žádné nebezpečí nehrozí. Někteří z nich teď zvažují, že by se do Kanady vrátili.