Další problém ČSSD: Lidovci odmítají rušit část zdravotnických poplatků

Praha – Po církevních restitucích bude ČSSD muset řešit další programový rozkol s KDU-ČSL. Expertní skupiny se na včerejším jednání neshodli na osudu některých zdravotnických poplatků. Lidovci odmítají rušit poplatky za recept a návštěvu u lékaře. Se sociálními demokraty naopak souzní v zachování platby za pobyt v nemocnici.

Podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka se týmy na jednání, které trvalo do pozdních nočních hodin, shodly na většině zdravotnického programu, jediným sporným bodem jsou poplatky. „Stihli jsme projednat všechny body, které jsou v programu obou stran. Je to asi 50 témat, na 49 bodech jsme se shodli,“ řekl Němeček.

Obě strany podle Roithové souhlasí například s lepší kontrolou finančních toků ve zdravotnictví. Rozdílný názor ale strany mají na rušení zdravotnických poplatků. ČSSD by ráda zrušila všechny kromě poplatku za pobyt v nemocnici, který by měl být podle Němečka omezen maximálně na 60 korun a 30 dní v roce. Lidovci by rádi zachovali i poplatek za recepty a návštěvu lékaře. „Zrušení přinese výpadek 5,5 miliardy korun a ČSSD neřekla, kde ty peníze sežene,“ zmínila místopředsedkyně lidovců Zuzana Roithová.

Podle šéfa lidovců Pavla Bělobrádka má Česko v míře spoluúčasti pacientů stále rezervy. Předseda KDU-ČSL  z principu odmítá, aby se chybějící peníze ve zdravotnictví přelévaly z jiných zdrojů - například zvyšováním přímých daní. „Jde o to, aby se nezrušily poplatky a ten zbytek se tahal ze státního rozpočtu nějakým přerozdělováním,“ uvedl Bělobrádek.

Problematiku zdravotnických poplatků tak budou muset řešit hlavní vyjednávači. Už ve středu se sešli experti ČSSD a KDU-ČSL pro oblast rozpočtu a daní. Shodli se na zavedení daňové progrese u fyzických osob, s níž ale nesouhlasí další člen možné vládní koalice, hnutí ANO. Rozdílné názory ale mají sociální a křesťanští demokraté například na návrh ČSSD na zvýšení firemních daní a na návrh KDU-ČSL na zvýšení daňového bonusu na děti.