Duka navštívil Zemana, přinesl mu vánočku

Praha – Tradiční adventní setkání prezidenta republiky a pražského arcibiskupa proběhlo dnes odpoledne na Pražském hradě; kardinál Dominik Duka při té příležitosti Miloši Zemanovi předal tradiční vánočku, dohodli se i na společné návštěvě koncertu pro pacienty hospiců, který bude dva dny před Štědrým dnem hostit Svatovítská katedrála.

„Je tradicí, že při adventní návštěvě u pana prezidenta Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů nese to, co připravili k Vánocům - čili tradiční vánoční vánočku,“ řekl arcibiskup Dominik Duka při příchodu na Pražský hrad.

Zeman s Dukou se domluvili i na tom, že společně zavítají na koncert na podporu hospiců, který proběhne 22. prosince v chrámu svatého Víta. Prezident se o hospice zajímá dlouhodobě, na květnovém sjezdu Rady seniorů ČR uvedl, že část peněz z církevních restitucí by církve měly věnovat právě na budování sítě hospiců, v nichž se lidé „budou loučit se životem v méně ponižujících podmínkách“ než v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Šéf Ekumenické rady církví Joel Ruml míní, že církevní charity hospice provozují už nyní. Podle Rumla není problémem hospic vybudovat, ale je náročné ho pak provozovat. Na vlastní téma restitucí se podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedostalo.