Koncem ledna mohou teploty klesnout k minus 14 stupňům

Praha - Na konci ledna mohou podle meteorologů teploty spadnout až na minus 14 stupňů Celsia. Celkově ale budou příští čtyři týdny teplotně i srážkově normální. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dlouhodobá průměrná teplota v ČR pro období od 30. prosince do 26. ledna je minus 1,6 stupně Celsia.

Meteorologové předpokládají, že po mírně až silně teplotně nadprůměrném týdnu v období Vánoc bude počasí v příštích čtyřech týdnech odpovídat dlouhodobým průměrům s možností přechodného výraznějšího vpádu studeného vzduchu od 13. do 26. ledna.

O vánočních svátcích meteorologové na některých místech republiky naměřili nejvyšší denní i noční teploty, které převýšily údaje za desítky let pozorování.

Příští týden se budou průměrné denní teploty pohybovat kolem tří stupňů Celsia, v noci klesnou na minus dva stupně.

V následujícím týdnu se mírně ochladí. V týdnu od 13. ledna budou průměrné denní teploty kolem dvou stupňů a noční klesnou na minus čtyři stupně Celsia.

Nejchladnější bude konec ledna, průměrné denní teploty budou v týdnu od 20. ledna kolem jednoho stupně Celsia a noční spadnou na minus pět stupňů.

Podle údajů ČHMÚ bylo od roku 1951 do současnosti v tomto období nejchladněji v roce 1985, kdy průměrná teplota klesla na minus 8,4 stupně. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007, kdy teplota dosáhla 3,8 stupně. Nejméně srážek bylo v roce 1961, kdy spadlo v průměru deset milimetrů. Nejvíce pak v roce 1976, kdy spadlo 94 milimetrů srážek.