Končí poplatek za pobyt v nemocnici, ČSSD vidí náhradu u plateb za pojištěnce

Praha – Ode dneška končí lidem povinnost platit poplatek za pobyt v nemocnici. Součást zdravotnické reformy předchozích pravicových vlád zrušil na základě stížnosti opozice Ústavní soud. Budoucí vládní koalice chce zrušit také poplatek u lékaře a v lékárně, zůstat má jen na pohotovosti. Poslanec ČSSD a člen zdravotnického výboru sněmovny Jaroslav Krákora zmínil, že sociální demokraté budou chtít ušlých 5,5 miliardy korun získat mimo jiné z valorizací plateb za státní pojištěnce.

Právě o zmíněnou částku přijde vlivem chybějících příjmů z poplatků už tak rozpočtově napjatý rezort zdravotnictví. Odbory už jsou proto ve stávkové pohotovosti a krizový štáb nemocnic varuje před omezováním péče. Kritikou nešetřil v pátečním Interview ČT24 ani prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Jestliže víme, že v nemocnici sloužili čtyři chirurgové a nyní tam slouží dva… Jestliže víme, že na oddělení byly dvě zdravotní sestry a měly sanitáře a dnes je tam jedna v noci, bez sanitáře… Jestliže máme limit na léky, který umožňuje předepsat léky pouze dvěma pacientům ze tří… Prostě celý ten systém je založený na lži,“ komentoval Kubek.

Podle Krákory jde ale o zbytečně silná slova k situaci, která se časem zlepší. Má k tomu přispět nejen zmíněná valorizace plateb za státní pojištěnce, ale i úsilí o širší poměr HDP, které směřuje do zdravotnictví - s oběma podle Krákory měla přijít už Nečasova vláda v minulých letech. „Všechny země dávají do zdravotnictví zhruba to, co si mohou dovolit,“ reagoval exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Stále tak není jisté, jestli budoucí vláda bude schopna plně nahradit peníze za zrušené regulační poplatky. Ode dneška přestávají lidé platit v nemocnicích, za rok také v ordinacích. „Peníze přineseme jednak tím, že bude valorizace za státní pojištěnce, což tento výpad příjmů za poplatky srovná,“ zmiňuje Krákora. „Naše vláda sice neměla před sebou zvýšení peněz za státní pojištěnce, ale měli jsme připravené oddlužení zdravotních pojišťoven, takže my bychom tam těch 4 až 5 miliard pro příští rok dostali také,“ kontruje Heger.

Až dosud platili lidé v nemocnici za den pobytu 100 korun, nově ale nebudou platit nic, protože tuto pasáž zákona zrušil Ústavní soud se zdůvodněním, že je pro některé skupiny lidí „rdousící“. Přinejmenším v lednu a zřejmě ani v únoru pacienti podle odhadů ministerstva nic platit nebudou. Nemocnice tak každý měsíc přijdou o zhruba 175 milionů korun.

Z propočtů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že kvůli zrušení většiny poplatků přijde zdravotnictví asi o 5,3 miliardy, další dvě až čtyři miliardy mu podle odborných odhadů vezme umělý pokles kurzu koruny. Celkový rozpočet převyšuje 230 miliard.

Rozhovor s Jaroslavem Krákorou a Leošem Hegerem (zdroj: ČT24)