Lidé nemají informace o rakovině prostaty, nový web to chce změnit

Praha - Téměř polovina pacientů s rakovinou prostaty nemá podle průzkumu dost informací o svém onemocnění a možnostech léčby. S tím jim teď pomůže nový informační portál www.rakovinaprostaty.org. Na webu se pacient zaregistruje a pak podle fáze nemoci dostává jasné instrukce k léčbě. Zákeřnost rakoviny prostaty je v tom, že se v počáteční fázi často nepozná. Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky, které mohou nemoc včas odhalit.

„V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z jedenácti pravděpodobnost, že právě jemu bude zjištěna rakovina prostaty,“ řekl přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Marek Babjuk, který stojí za vznikem on-line kliniky pro onkologii prostaty. 

Průzkum agentury NMS Research totiž ukázal, že 42 procent mužů s rakovinou prostaty dostatek informací nemá. „Vzhledem k tomu, že muži před určením diagnózy o chorobě prakticky nic nevědí, jejich potřeba po informacích je po zjištění nemoci veliká,“ doplnil další z odborných garantů on-line kliniky, přednosta onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jindřich Fínek.

Lidé preferují internet jako zdroj informací, spousta údajů je ale zavádějících

V průzkumu označili dotázaní internet vedle lékaře za nejrychlejší a nejdostupnější zdroj informací. Najdou se tam stovky stránek, mnohé podle lékařů ale přinášejí informace zavádějící. Navíc každý nemocný potřebuje konkrétní informace právě ke svému případu. On-line klinika to umožňuje, pacient si může vybrat z několika programů. Informace pak může probrat se svým lékařem. „Určitě se lépe pracuje s pacientem, který už má informace a dává konkrétní dotazy,“ potvrdil Fínek.

Vznik on-line kliniky vychází ze současných odborných doporučení. Plošný screening, který se osvědčil u rakoviny prsu, není podle obou lékařů u rakoviny prostaty přínosný. Náklady jsou vyšší než prospěch - rakovina prostaty se rozvíjí deset až 15 let, při screeningu by se tedy zjistily i nádory, které muže neohrožují a do konce života ani neohrozí. Zpráva o nemoci by ale výrazně zasáhla jejich psychiku.

Podle nejnovějších dat byla v ČR rakovina prostaty v roce 2010 zjištěna u 6 771 mužů, zemřelo jich 1 467. V ČR žije 56 000 mužů, kteří se s rakovinou prostaty léčili nebo léčí. Podle odborných odhadů bude nemoc letos zjištěna u dalších 9 000 mužů.