Úniky v kauze Nagyová: Rittigovi prý za 30 milionů nabízejí koupi vlastního spisu

Praha – Lobbista Ivo Rittig tvrdí, že mu někdo za 30 milionů nabízí vyšetřovací spis, který na něj policie vede v souvislosti s vyšetřováním kauzy Nagyová. Tu v poslední době provázejí úniky z policejních a soudních spisů. Tento týden např. server Aktuálně.cz psal, že má policie záznam schůzky jiného lobbisty Romana Janouška s významným zástupcem ruské společnosti Gazprom. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ale vylučuje, že by za úniky stáli jeho muži.

Policisté vyšetřují Ivo Rittiga mimo jiné kvůli manipulacím se státními zakázkami, z jeho kanceláře v centru Prahy zajistili při domovní prohlídce stovky dokumentů a počítače. Samotného lobbistu však zatím z ničeho neobvinili. Rittig teď tvrdí, že mu někdo za 30 milionů nabízí koupi jeho vlastního spisu.

Podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty jde ale o nesmysl, v podsvětí se prý už delší dobu pohybují lidé, kteří předstírají, že se dokážou dostat k utajeným spisům tzv. kmotrů. „Někdo se pořád vtahuje jakoby do ÚOOZ a nabízí informace od nás, ale to není na reálném základě,“ tvrdí Šlachta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nicméně řada informací už ze spisů unikla, šlo například o dokument vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ten popisuje, že s lobbistou Rittigem byli už před dvěma lety v kontaktu také šéf pražských žalobců Rampula nebo tehdejší náměstek ministra vnitra Michal Moroz. Z náznaků vyplývá, že se Rittig mohl právě s Morozem domlouvat na opětovném dosazení Rampuly do čela vrchního zastupitelství – to vše prý navíc za dozoru Nagyové.

Tento týden zase přinesl server Aktuálně.cz informaci, že má policie záznam schůzky Romana Janouška s významným ruským manažerem Vladimirem Jermakovem napojeným na Gazprom – jednat prý měli o dostavbě Temelína. Podle serveru policie loni nahrávku použila k tomu, aby dostala souhlas prozkoumat Janouškovo sídlo.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČT24

S únikem informací může souviset i odhalení odposlouchávacího zařízení v jednom z hotelů, kde Ivo Rittig vedl jednání. „Říkám ano, toto jsme věděli, tomu jsme se smáli a nechali to tak, jak to je. Pak jsme to vyrvali a máme to tady,“ uvedl Rittig. Podle něj patří zařízení policii - prý se o něm zmiňovalo usnesení Ivo Ištvana. Policie však odmítá, že by šlo o její „štěnici“.

Policejní zásah cílil primárně na kmotry

Rozsáhlá razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) proběhla v Praze a na dalších místech republiky loni v polovině června, primárně cílila na prorůstání podnikatelských struktur do chodu hlavního města. Jednou z osob, na které se policie zaměřila, byl právě Rittig. Policie ho podezřívá, že spolu s lobbistou Romanem Janouškem, podnikateli Peterem Ďuricou, Jiřím Tomanem a bývalým státním zástupcem Liborem Grygárkem manipuloval s veřejnými zakázkami a ovlivňoval vyšetřování některých kauz.

Kauzu Nagyová doprovází údajné úniky ze spisů (zdroj: ČT24)

Sám Rittig to ale v dřívějším rozhovoru pro Českou televizi odmítl. „V mém příběhu jsem spojován s lidmi, které jsem nikdy neviděl. S panem Janouškem jsem se za poslední dva roky viděl jednou a s panem Grygárkem asi třikrát,“ podotknul. Za červnovou razií vidí machinace pražských podnikatelských skupin. 

Další případy spojované s Rittigem:

Policie Rittiga prošetřuje také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za kterou lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu. Podle protikorupčního fondu potom měla pražská Nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky, a přijít tím o stamiliony korun. „Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce,“ říká sám lobbista. „Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice.“

Kriminalisté se o Rittiga už delší dobu zajímají i kvůli údajnému tunelování pražského dopravního podniku. Podle dokumentů Nadačního fondu proti korupci Rittig inkasoval 17 haléřů z každé jízdenky a oklikou přes firmu na Panenských ostrovech tímto způsobem získal už desítky milionů korun. Rittig ovšem jakoukoli vazbu na pražský dopravní podnik odmítá. „Nestojím za žádnou firmou, která měla provize na dopravním podniku, ani jsem neorganizoval jakýkoli příběh, co se týče lístků,“ prohlašuje.