Policie obvinila Nečase z podplácení v kauze exposlanců ODS

Praha - Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) z podplácení v takzvané kauze trafik pro exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Informaci uvedly Novinky.cz. Nečasův obhájce Josef Lžičař předpokládá, že expremiér podá proti usnesení stížnost: „Řekl mi, že má pocit, zda to není nějaká odveta za to, že podal před asi 14 dny trestní oznámení na některé osoby, které působily jako orgány činné v trestním řízení.“ Lžičař bude rovněž chtít, aby se k věci vyjádřil Nejvyšší soud. „Činnost, kterou provádějí běžně poslanci, to znamená ta politika, nemůže být kriminalizovaná,“ řekl České televizi.

Sám Nečas sdělil serveru Reflex.cz, že se mu policie obviněním mstí za trestní oznámení na šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Jakoukoli korupci expremiér popírá. Řekl, že obvinění očekával. „Čtyřiadvacátého ledna tohoto roku jsem podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů trestní oznámení na Roberta Šlachtu, ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Považuji obvinění za odvetu proti mé osobě za podané trestní oznámení a za tvrdou kritiku postupu ÚOOZ,“ míní.

Šlachta se podle něj dopustil zneužití pravomoci či poškozování cizích práv v souvislosti s odvysíláním údajně manipulativně sestříhaných záběrů zatčení nynější Nečasovy manželky Jany. „Dostalo se mi neformálních informací, že se některé policejní špičky pokusí toto závažné podezření zamést pod koberec,“ doplnil expremiér. Obvinění je podle něj „účelový a politicky motivovaný krok“. „Žádná dohoda o odstoupení tří bývalých poslanců výměnou za funkce ve státních firmách nikdy učiněna nebyla a policie nemá a ani nemůže mít pro to důkazy,“ prohlásil Nečas.

Benda: Je to skandální obvinění, které nemá nic společného s trestním právem

Podle Tluchořova právního zástupce Marka Nespaly bylo trestní stíhání zahájeno v úterý odpoledne. „V tuto chvíli nemáme pro veřejnost žádnou informaci. Až ji budeme mít, tak ji zveřejníme,“ reagoval na dotazy Práva olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Obvinění ale hned komentovali poslanci ve sněmovně. „Mám pocit, že je to poslední zoufalý pokus pana Ištvana dokázat, že jeho zásah loni v létě v Praze měl nějaké opodstatnění. Až se ukáže, že i toto obvinění je naprosto nesmyslné a soud ho shodí, bude třeba, aby vůči panu Ištvanovi byla vyvozena odpovědnost… Pokládám to za naprosto skandální obvinění, které nemá nic společného s trestním právem,“ řekl České televizi poslanec ODS Marek Benda.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc podotkl, že pokud by k obvinění Nečase nedošlo, pak by celá dosavadní konstrukce policie a žalobců nepochybně spadla: „Bylo logické, že pokud vrchní státní zastupitelství a vedení policie nechtějí přiznat chybu nebo že by snad neměly pravdu, musejí ve věci pokračovat… Zda to je, nebo není trestný čin, to ukáže až rozhodnutí soudu. Tady si skutečně jist nejsem a může se ukázat, že z hlediska trestního práva tato věc nedosahuje takové intenzity, aby se jednalo o korupční jednání.“   

O možném obvinění Nečase se už dlouho spekulovalo. Bývalý premiér v minulosti už několikrát připustil, že s obviněním počítá. V červencovém rozhovoru pro časopis Týden například řekl, že byl systematicky pronásledován státními zástupci a cílem bylo ho politicky zničit: „To je systematická štvanice vedená minimálně od podzimu 2011, kdy se pánové Ištvan a (dozorující státní zástupce Rostislav) Bajger rozhodli, že mě oddělají.“

Nečas podle žalobců exposlancům slíbil lukrativní posty ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů ve sněmovně. „Příběh, jak ho zkonstruoval státní zástupce, se nikdy nestal. To, že to někdo vyhodnotí jako trestný čin, je nemožné a nesmyslné,“ prohlásil už dříve Tluchoř. Exposlanci ale stíhaní nebudou. Nejvyšší soud loni v červenci rozhodl, že je nelze stíhat za případné trestné činy do doby, než se předloni v listopadu vzdali poslaneckého mandátu. Chrání je prý poslanecká imunita a indemnita. Naopak Nečase stíhat lze - chránila ho pouze procesní imunita, která se vztahuje jen na projevy ve sněmovně.

Advokát Marek Nespala k obvinění Nečase: „Nelze spáchat trestný čin na nezpůsobilém předmětu útoku. Pokud se jednalo o politická vyjednávání, kde jakýkoliv výsledek nemůže být trestný, tak ani ten, kdo to jednání otevře, se nemůže dopustit žádného trestného činu.“

Podle ústavního právníka Marka Antoše ale není na obvinění Nečase nic překvapivého. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu bylo kritizováno právnickou obcí, ale bylo postaveno na speciálním postavení poslance, který podle Nejvyššího soudu nemůže spáchat trestný čin tím, že rezignuje na svůj mandát,“ řekl ČT. Nečas byl sice v dané době také poslancem, ale v kauze se nejednalo o jeho mandát. „Že byl shodou okolností poslancem, nehraje v této situaci roli,“ domnívá se Antoš.

Na tom, jestli se Petr Nečas dopustil korupčního jednání, se nemohou shodnout ani právní experti:

Marek Antoš, ústavní právník: „Pokud budeme tvrdit, že je slíbení funkce za vzdání mandátu úplatkem, tak v takovém případě je Nečas ve stejné pozici, jako kdokoliv jiný, kdo by takové jednání spáchal, tím pádem ho žádná imunita nekryje. Jeho obvinění není žádný překvapivý krok.“

Jaroslav Ortman, advokát: „Je to bezprecedentní čin. Věrohodnost České republiky tímto obviněním poklesla na samá kolena. Nejvyšší význam má funkce poslance. Pokud někomu místo toho nabízím funkci v dozorčí radě, tak o úplatek prostě nejde.“

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V případu byli dosud obviněni pouze bývalá šéfka Nečasova kabinetu a jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.