Razie v growshopech: Padly první tresty

Brno – V souvislosti s listopadovým policejním zátahem proti growshopům, tedy obchodům, kde lze koupit i potřeby pro pěstování marihuany, padly první dva tresty. Soudy v Brně a v Jaroměři uložily roční trest Viktoru Koppovi s dvouletou podmínkou a Veronice Švorcové s tříletou podmínkou, píší Lidové noviny. Policie v jejich obchodech zasáhla loni 4. listopadu a zabavovala semínka konopí, zařízení pro jeho pěstování a další pomůcky, v obou případech za cca 300 tisíc korun.

Soudy jednaly ve zkráceném řízení a trest uložily proto, že dotčení prodávali vše na jednom místě. Zákon však prodej těchto věcí nezakazuje. „Ten obchod měl prostě vše potřebné pro sestavení pěstírny. Nelze akceptovat, aby měl někdo pocit, že když si to zařízení koupí legálně, je legální následné pěstování a kouření marihuany,“ zdůvodnil brněnský státní zástupce Robert Hanuš. 

Švorcová rozsudek přijala, Kopp se chce bránit. „Jako by soudci nešlo o to, zda je, nebo není něco legální. Namísto toho jsem spíš poslouchal otcovské kázání o tom, že marihuana škodí a že to pochopím, až budu mít děti,“ komentoval Kopp pro Lidové noviny.

Policie loni při dvoutýdenních zátazích zasáhla v desítkách obchodů, obvinila přes 50 lidí. Razie proti growshopům byla provedena na základě paragrafu o šíření toxikománie a dva roky starého výroku Nejvyššího soudu, kdy byli k podmíněnému trestu za šíření toxikománie odsouzeni majitelé jednoho květinářství. Policie zásah zdůvodnila i tím, že v Česku od roku 2007 přibývá takzvaných vnitřních pěstíren konopí a spolu s tím i obchodů, které jim nabízejí potřebné technologie.

Vydáno pod