„Mám doma rolbu, tak používám majáček,“ vysvětloval děkan Ševčík

Praha – Na začátku března nehoda sedmi aut na dálnici D5 zablokovala i děkana VŠE Miroslava Ševčíka. Situací se ale nenechal rozhodit - po chvíli čekání nasadil na automobil modrý majáček a v protisměru odjel pruhem určeným pro sanitky. Jako důvod uvádí, že vezl do nemocnice spolucestující, která měla vážné zdravotní problémy. O tom ale pochybuje svědek nehody. Žena totiž těsně předtím auto řídila a i při čekání se s Ševčíkem vesele bavila. České televizi se pak děkan snažil vysvětlit, že majáček používá z toho důvodu, že vlastní i rolbu, na kterou majáček potřebuje. Nicméně zákon neumožňuje používat výstražné světlo modré barvy na civilním soukromém vozidle.

Maják děkana Ševčíka (zdroj: ČT24)

V zácpě na dálnici D5 nevydržel Ševčík čekat déle než půl hodiny - otočil svoje BMW do protisměru, na střechu připevnil modrý blikající majáček a pruhem, určeným pro sanitky a policii, ujel. „To bylo zkrátka pár vteřin. V okamžiku, kdy se rozhodl pro tento čin, si vyměnili s tou ženou místa, tím pádem řídil on, nasadil si majáček a jel,“ přiblížil okolnosti manévru řidič Pavel Uretšlegr, který také v koloně uvízl.

Ševčík později přišel se zajímavým vysvětlením - zachraňoval spolujezdkyni, které se udělalo špatně a potřebovala urgentní převoz do nemocnice. „Pak jsem se rozhodl, že bude asi nejjednodušší, protože ten stav se zhoršoval, když se otočím a tak jako část dalších řidičů se pokusím odjet z té dálnice normálně ven,“ vysvětlil Ševčík. Na takový krok ale rozhodně nemá právo. Nejprve měl totiž zavolat záchrannou službu.

Ekonom Miroslav Ševčík
Zdroj: Dušan Dostál/ČTK

Navíc, o špatném zdravotním stavu spolujezdkyně Uretšlegr pochybuje. Až do otočky prý Ševčík působil uvolněně a se spolujezdkyní si povídal. „Zda žena potřebovala urgentní převoz do nemocnice, nevím, celou dobu se spolu bavili velmi uvolněně, navíc dvacet minut předtím, než pan Ševčík odjel s majáčkem do protisměru, ta žena řídila auto,“ potvrdil. Ani sám Ševčík nebyl schopný specifikovat původ ženiny indispozice. „Já prosím toto vzhledem k situaci, jaká je, sdělím správním orgánům a nechci vystavovat tomu enormnímu tlaku, kterému jsem vystaven teď já, nikoho dalšího,“ uvedl.

"Rolbu potřebuji, když rolbuju na chalupě"

Zákon ale přesně stanovuje, kdo může používat modrý blikající maják na autě. A děkani z vysokých škol do této kategorie rozhodně nespadají. Ševčík se ale snažil vlastnictví majáčku obhájit.

  • „To máte tak, mám rolbu, na které ten maják používám v případě, když je nějaká událost nebo když prostě rolbuju, na chalupě. A budete se možná divit, asi dvakrát jsem za to byl i pochválen, dokonce i policajty jednou, když jsem takhle označil v nepřehledné situaci dopravní nehodu, aby do toho nenabourali další. Ale samozřejmě už ani z důvodu záchrany třeba cizího člověka to používat nebudu.“

Nicméně používání zvláštního výstražného světla modré barvy upravuje zákon o  provozu na pozemních komunikacích a jeho paragraf 41., který ve druhém odstavci přesně stanoví vozidla, která mohou být takovým majáčkem vybavena - civilní soukromá vozidla mezi ně nepatří. Výjimky pro používání modrých majáčků nad rámec zákona může určit pouze vláda formou nařízení, jsou mezi nimi například vybraní ústavní činitelé nebo horští záchranáři.

Miroslav Ševčík

  • Narodil se roku 1958 ve Zlíně
  • V roce 1983 absolvoval Národohospodářskou fakultu
  • V letech 1985 až 1989 byl členem KSČ
  • Po převratu se stal pravicovým ekonomem a obdivovatelem Václava Klause
  • Od roku 2010 děkan Národohospodářské fakulty VŠE, v roce 2014 zvolen znovu
Miroslav Ševčík v koloně
Zdroj: ČT24

Za zneužití majáku, díky kterému se dostal z kolony, hrozí děkanovi ve správním řízení pokuta maximálně 2500 korun. Kvůli následné pirátské jízdě v protisměru ale může přijít i o řidičák. „Pokud řidič se otáčí, jede v protisměru, popřípadě couvá na dálnici, dopouští se porušení předpisů a za toto porušení mu hrozí odebrání sedmi bodů, pokuta ve výši pět až deset tisíc korun nebo zákaz činnosti na šest až dvanáct měsíců,“ podotkla mluvčí berounské policie Lenka Křišťálová.

Ani majáček ho nezastaví - Ševčík znovu zvolen děkanem

Majáček na děkanově autě ale zdaleka není první škraloup na jeho pověsti. Na domovské VŠE čelil v minulosti demonstracím a peticím studentů i části vyučujících. „Lidé se bojí mluvit, vznikla tam atmosféra strachu, každý, kdo odmítne veřejně prohlásit loajalitu panu děkanovi, je upozaďován, či možná ještě něco horšího a lidé se prostě bojí,“ domnívá se vyhozený vyučující David Lipka. A i přes jízdu s majáčkem má Ševčík stále důvod k radosti. Jen dva dny po události byl znovu zvolen na čtyři roky děkanem. Podle něj je to důkaz důvěry a dobře odvedené práce. Kritici jsou ale jiného názoru. Podle nich je to důkaz, že se mu opozici opravdu podařilo zlikvidovat.