Chybami v IT přišlo MPSV o miliardu. Marksová podala trestní oznámení

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo kvůli chaosu ve správě informačních technologií zhruba o jednu miliardu, uvedla ministryně Michaela Marksová v komentáři závěrů auditu. Podle jejích slov nejsou některé služby smluvně ošetřeny vůbec, na jiné jsou třeba naopak smlouvy tři. Ministerstvo podalo trestní oznámení na neznámého pachatele, nové systémy pořídilo pro úřady práce ministerstvo před pár lety pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). KDU-ČSL ústy svého místopředsedy Jana Bartoška přišla s nápadem zřídit centrální autoritu, která by všechny IT zakázky zefektivněla a zprůhlednila. Navíc by prý ušetřila až 15 miliard ročně.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová dnes přiznala, že očekávala nemilý výsledek auditu informačních technologií v rámci svého úřadu. „Přesto musím říct, že výsledek předčil mé osobní očekávání. Za nejzásadnější problém považuji zjištění, že zde panuje obrovský chaos. Velká část systémů funguje v právním vzduchoprázdnu, na některé služby neexistují smlouvy, některé služby jsou zas nakoupeny dvakrát, nebo dokonce třikrát,“ uvedla ministryně s dodatkem, že kvůli neorganizované správě v oblasti IT se na ministerstvu promarnilo kolem 1 miliardy korun.

Podle poradce ministryně Roberta Baxy do výše jedné miliardy dosahují výdaje za tři roky, které resort platil za paralelní provoz původního a nového systému pro úřady práce, za vícenáklady na přechod mezi systémy i za náklady na pracovníky. Podle náměstkyně Ivy Merhautové ministerstvo na část systémů už nemá smlouvy.

Ministryně uvedla, že byla podána již dvě trestní oznámení na neznámého pachatele – jedno se týká ohrožení v oblasti kybernetické bezpečnosti, druhé pak podezření z podvodu. Z krátkodobého hlediska hodlá ministryně žádat vládu o výjimku proto, že kvůli zanedbání smluvních vztahů už resort nestihne vypsat řádně výběrová řízení při přechodu z končících smluv na nové. Z dlouhodobého hlediska pak plánuje budování nové infrastruktury informačních technologií.

Náměstkyně Iva Merhautová: „V současné době MPSV nemá pro šest IT služeb zajištěno provoz a rozvoj od dubna letošního roku. Čtyři IT služby nemají zajištěn rozvoj v roce 2014, dvanáct IT služeb nemá zajištěn provoz v roce 2014 a dvanáct služeb nemá zajištěno provoz a rozvoj v roce 2015. Kromě tedy asi dvou smluv s přesahem do roku 2016, nám všechny smlouvy buď již skončily, nebo skončí do konce příštího roku.“

Jde o dědictví ministra Jaromíra Drábka

Nové systémy pro úřady práce ministerstvo pořídilo před pár lety pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Úředníci s ním pracovali od ledna 2012, jeho zavedení provázely veliké potíže. V lednu se úřady vrátily ke staronovému OKsystemu, protože antimonopolní úřad zakázal nový systém používat kvůli porušení zákona o zakázkách při výběru dodavatele.

Kvůli informačnímu systému stojí před soudem i někdejší Drábkův náměstek Vladimír Šiška a tehdejší šéf ministerského odboru informatiky Milan Hojer. Čelí obvinění, že OKsystemu nabídli jako úplatek jinou zakázku za 100 milionů za to, když firma stáhne svou stížnost na výběr nového dodavatele. Média už dřív psala o tom, že Šiška s Drábkem mají napojení na softwarové firmy. Exministr to popíral. Změnu programů zdůvodňoval úsporami.

Lidovci volají po jednotném správci ICT v Česku

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek v souvislosti s výsledky auditu na MPSV uvedl, že do sféry informačních technologií teče z veřejných institucí v celé ČR zhruba 80 až 100 miliard ročně. Lidovci podle něj vidí jednu z příčin neprůhlednosti v roztříštěnosti zakázek, které si každý resort řeší samostatně. „Kdyby zde vznikla jedna centralizovaná autorita, jako to vidíme v Rakousku nebo na Slovensku, lze konstatovat opět kvalifikovaným odhadem, že je možné dosáhnout ročních úspor zhruba 10 až 15 miliard,“ prohlásil Bartošek. Centralizace by zabránila dalším faulům v oblasti ICT zakázek.