Stomici v tom už nejsou sami. Pomáhají jim dobrovolníci s vývodem

Praha – Kdo to nezažil, nepochopí, říká se často. Tím se také řídí nový projekt Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde pacienti pomáhají pacientům. Lidem, kterým byl voperován vývod, dělají společnost stejně postižení. To jim usnadňuje jejich nelehkou situaci.

Dobrovolníci s vývodem pomáhají pacientům se stejným problémem (zdroj: ČT24)

Každý rok se do podobné situace dostanou stovky lidí: probudí se z narkózy po operaci a mají vývod - stomii. Stomici jsou lidé s dočasně nebo trvale vyvedeným střevem nebo močovodem. Netýká se to přitom jen starších ročníků, ale také novorozenců nebo žen po gynekologickém zákroku.

„Obyčejně je to velký šok pro ty, kteří to vůbec nečekají. I pro ty, kteří vědí, že stomii budou mít, je to také děsivé, protože si vůbec nedovedou představit, co to obnáší,“ vysvětlila Marie Ředinová ze sdružení stomiků.

Nemocnice teď spolupracuje s organizací České ILCO (dobrovolné sdružení stomiků), jež
zprostředkuje dobrovolníky pro pacienty se stomií přímo v prostorách nemocnice na Karlově
náměstí. Projekt prý „podtrhuje důležitost dobrovolnických programů v nemocnicích, kde tyto programy významně přispívají ke stále kvalitnější léčebné péči o pacienty“.

Pacienti s vývodem potvrdili, že jim pomohlo potkat někoho, kdo s ním už umí žít. „Zkušenost je nepřenositelná, a když je někdo stomikem původně, tak zase může jinak hovořit se stomikem současným a tu zkušenost mu pokud možno usnadnit,“ uvedla vrchní sestra 1. chirurgické kliniky v Praze Dagmar Škochová. Pacient se musí o stomii naučit pečovat, což celou situaci neusnadňuje.

  • Všeobecná fakultní nemocnice nabízí také certifikované kurzy, kde se dobrovolníci naučí, jak o stomika pečovat.

S vývodem žije v Česku zhruba deset tisíc lidí. Polovina z nich ho má jenom dočasně.