Monitor pro sledování činnosti srdce lze do těla dostat jediným vpichem

Brno – Jediným vpichem v oblasti srdce se do těla dostane mikromonitor, který může sledovat poruchy srdečního rytmu. Unikátní technologii lékaři poprvé vyzkoušeli letos v dubnu na pacientce z Olomouce. Dnes v Brně zákrok představili svým kolegům z oboru kardiologie.

Dvaatřicetiletá pacientka z Olomouce prodělala letos na jaře cévní mozkovou příhodu. I když se z ní rychle a plně zotavila, žádné ze standardních vyšetření nedokázalo odhalit, proč mladá matka mrtvici prodělala. „Měli jsme tedy podezření, že jedním z možných důvodů je srdeční arytmie. S jistotou se to můžeme dozvědět právě díky monitoru, který jsme jí implantovali,“ vysvětlil přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Miloš Táborský.

Pacientce byl do mezižeberní oblasti vložen miniaturní monitor. Díky jeho malým rozměrům ho mohli lékaři implantovat pomocí speciální „injekce“. Doposud používané monitory byly až pětkrát větší, a bylo tedy nutné na kůži provést větší řez. „Teď nám stačí jen propíchnout kůži skalpelem a vložit do podkoží monitor, který má délku asi čtyři centimetry a průměr tři milimetry. Výkon je velmi šetrný, netrvá ani deset minut v lokální anestezii a malý řez je lepší i z estetického hlediska, zejména pak u mladé ženy,“ doplnil kardiolog Marián Fedorco.

Díky monitoru lékaři u pacientky za velmi krátkou dobu odhalili nepravidelnou, záchvatovou srdeční arytmii, kterou dovede dnešní medicína efektivně léčit. Ženě by pak nemělo hrozit, že se mozková příhoda dostaví znovu.

Monitorování srdce - od krabice po mikroimplantát

Pacient může mít nový mikromonitor pod kůží až tři roky. Přesně tak dlouho vydrží jeho baterie. Doma má nainstalovánu pacientskou jednotku, která denně odesílá data o činnosti jejího srdce do analytické centrály v Británii. Odtud je pak získávají olomoučtí kardiologové; přenos dat je dobře zabezpečený.

„Je to opravdu technický zázrak. Monitorace srdečního rytmu začala už ve 40. letech, tehdy systém vypadal jako velká krabice na záda. Od krabice k takovémuto monitoru byla dlouhá cesta. Inspirovali jsme se zejména v kosmických technologiích,“ dodal Táborský s tím, že nový zákrok by měl být dostupný ve všech tuzemských kardiocentrech a bude hrazený zdravotními pojišťovnami. „U nás v Olomouci už máme připravenou další sérii až 35 pacientů, kteří mají podobné problémy. Během měsíce plánujeme dalších pět implantací,“ uzavřel Táborský.

Srdečně-cévní onemocnění jsou v tuzemsku nejčastější příčinou úmrtí, mají na svědomí téměř 60 procent všech úmrtí. Na nemoci srdce ročně zemře až 60 tisíc Čechů, číslo ale v posledních letech klesá.