Volební lístky dostanou všichni voliči. Kolik jich použijí?

Brno – Už jen týden zbývá do chvíle, kdy většina občanů Evropské unie může vyrazit k volbám do Evropského parlamentu. České úřady už proto školí členy volebních komisí a brigádníci roznášejí sady hlasovacích lístků. Ty by měl mít každý ve schránce nejpozději v úterý. Většina z nich nejspíš zůstane nevyužita – o eurovolby bývá tradičně malý zájem.

Jedna strana dvakrát, jiná zase ani jednou – první sady volebních lístků, které dorazily do Holešova a Vsetína, pravidla férových voleb nesplňovaly. Na chybu se přišlo včas, tiskárna tak stihla dodat nové, tentokrát už správné hlasovací lístky. Lidé o ně ale někdy nestojí. „Když řekneme, že neseme volební lístky, tak vůbec neotevřou nebo řeknou, že nemají zájem, ať neobtěžujeme,“ potvrdila brigádnice Kateřina Staňková, která lístky roznáší v centru Brna.

Evropské volby poznamenala v minulých letech mizivá účast. V letech 2004 i 2009 dorazilo do volebních místností zhruba 28 procent voličů. Ani letos se nečeká výraznější zájem. „Předpokládáme, že ani u těchto voleb volební účast nebude příliš vysoká. Myslíme si, že nepřesáhne 30 procent,“ odhadla jihomoravská volební koordinátorka Eva Sychrová. Ani politické strany do kampaně neinvestují výraznější částky a energii a soustředí se spíš na podzimní komunální volby.

Volby do Evropského parlamentu se konají v pátek 23. května 2014 od 14:00 do 22:00 a v sobotu 24. května 2014 od 8:00 do 14:00.

Kdo bude kandidovat, už je jasné, stejně tak to, kdo bude na hlasování dohlížet. Členové volebních komisí se teď na školeních učí, co je o příštím víkendu čeká. „O členství v okrskové volební komisi je zájem především mezi občany z řad důchodců nebo studentů,“ potvrdila Sychrová. Očekávaná nízká volební účast komisaře netrápí – zaplaceno dostanou stejně. Za víkend u volební urny si odnesou mezi 1 300 až 1 600 korunami.

Do evropských voleb zbývá týden (zdroj: ČT24)

A zatímco ti, kteří k volbám přeci jen půjdou, jsou zvyklí chodit na stále stejná místa, třeba obyvatele Morkovic-Slížan na Kroměřížsku čeká po sto letech změna. Z budovy bývalé radnice se urny stěhují do nedalekého agrodružstva. „Radnice je v nevyhovujícím stavu a proto jsme rozhodli o její demolici,“ vysvětlil starosta Pavel Horák (nez.). Žádná další volební místnost na jihu a východě Moravy by se stěhovat neměla.

Evropské volby v České televizi

I dnes večer nabídne Česká televize předvolební debatu, a to od 20:05 na ČT24. Samostatným pořadem pak bude debata vysílaná v předvečer voleb do Evropského parlamentu 22. května z Bruselu. Jejími hosty budou klíčoví nepolitičtí zástupci České republiky v bruselské administrativě. Celé vysílání završí v neděli 25. května od 20 hodin na ČT24 Volební studio. Jeho součástí bude debata vítězů moderovaná Václavem Moravcem.

Na výsledky voleb si počkáme

Výsledky voleb do Evropského parlamentu budou zveřejněny až v neděli 25. května po 23. hodině. Čeští statistici totiž budou muset počkat na ukončení hlasování v Itálii, kde se, stejně jako v dalších dvaceti unijních státech, bude o europoslancích rozhodovat v neděli. V pátek a v sobotu budou tradičně otevřeny volební místnosti v Česku, které je jedinou ze zemí unie, kde bude hlasování dvoudenní. V pátek se bude volit od 14:00 do 22:00, v sobotu pak od 8:00 do 14:00.

Letošní evropské volby ale čeká novinka při sčítání hlasů. „Oproti předchozím volbám může okrsková volební komise začít se sčítáním hlasů okamžitě po ukončení hlasování,“ uvedla Sychrová s tím, že dřív musela komise v sobotu opustit volební místnost a mohla se vrátit, až když se uzavřela poslední volební místnost v celé Unii. „Letos se může začít sčítat okamžitě po ukončení hlasování, pouze s tím rozdílem, že komise je vázaná povinností mlčenlivosti,“ vysvětlila Sychrová. Mlčet musí i statistický úřad, výsledky může zveřejnit až po zavření poslední místnosti v EU.

Evropský parlament je jediný přímo volený orgán Evropské unie. Z voleb vzejde celkem 751 poslanců, Česko bude v následujících pěti letech reprezentovat jednadvacet zástupců. Počet poslanců je dán počtem obyvatel státu. Malé země mají ale garantovanou výhodu více křesel. Stejný počet poslanců jako my volí také v Belgii nebo Portugalsku.