Růst platů státních zaměstnanců o 2,5 procenta Sobotkovi nestačí

Praha - Ministr financí Andrej Babiš navrhl zvýšení platů státních změstnanců o 2,5 procenta. Tento krok udělal radost především předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi, který se však netají tím, že by tato hodnota měla být minimální hranicí možného zvýšení.

Rok 2015 by se pro státní zaměstnance mohl vyvíjet slibně. Jejich platy by mohly růst o 2,5 procenta. To znamená, že by pravděpodobně vzrostly i reálně - tedy více než inflace. „Posun na 2,5procentní zvýšení pro všechny zaměstnance veřejného sektoru jde na základě požadavku ČSSD správným směrem, nejsme s ním ale ještě zcela spokojeni,“ podotkl dnes ministerský předseda.

Zvýšení platů je záležitostí především státního rozpočtu, ve kterém se musí pro zvýšení udělat místo. Ve vyjednávání o rozpočtu na příští rok bude koalice pokračovat ve středu. Nejmenší vládní partner KDU-ČSL zatím o rozsahu zvýšení platů ve veřejné sféře jasno nemá.

Prvotní návrh na zvýšení rozpočtu vyvolal mezi stranami debatu, neboť se plánovalo pouze jednoprocentní zvýšení. To odmítli zástupci učitelů.