Předsudků vůči psychicky nemocným má zbavit Ota Pavel i Hemingway

Praha - Češi diskriminují psychicky nemocné daleko víc, než je tomu v tradičních demokraciích. Ze studie Národního ústavu duševního zdraví třeba vyplývá, že by se jen zhruba čtvrtina obyvatel přátelila s někým, komu byla taková diagnóza stanovena. Číslo je třikrát nižší než ve Velké Británii. Důvodem je podle výzkumníků umisťování nemocných za zdi léčeben i v případech, kdy by stačila ambulantní péče.

Psychická choroba je pro Čechy stále výrazně silnějším důvodem ke společenské izolaci než na Západě. Třeba pracovat s duševně nemocným by vadilo třetině Čechů, což je třikrát víc než ve Velké Británii. Řada lidí s potížemi tak kvůli podobné společenské diskriminaci vůbec nevyhledá lékařskou pomoc a svou nemoc tají a neléčí.

Podle autorů výzkumu to souvisí s tím, že se v Česku duševní nemoci stále léčí většinou v léčebnách, ambulantní a komunitní péče chybí. Psychiatři chtějí, aby se o duševních problémech mluvilo bez předsudků, nabízejí proto seznam velikánů, kteří se s nimi také potýkali - od Abrahama Lincolna, přes Beethovena a Hemingwaye až po Otu Pavla nebo Miloše Kopeckého.

Předsudků vůči psychicky nemocným má Čechy zbavit Ota Pavel i Hemingway (zdroj: ČT24)