Vrchní soud zmírnil tresty skupině, která tunelovala firmy

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci zmírnil tresty podnikatelům, kteří podle rozsudku připravili skoro 800 firem, státních institucí i jednotlivců o více než sto milionů korun. Hlavní obžalovaný Vít Zaorálek půjde za trestný čin poškozování věřitele do vězení na 4 roky a 10 měsíců, jeho komplici na 3 až 5 a půl roku. Podle policistů jde o jeden z největších případů organizovaného tunelování v Česku. Soudy věc řešily od roku 2008. Zaorálek odmítá jakoukoliv vinu. Protože už nemá právo se odvolat, chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Skupina v čele s Vítem Zaorálkem z Jeseníku podle rozsudku vytunelovala s pomocí takzvaných bílých koňů devět podniků, které měly těsně před konkurzem. Podle původní obžaloby způsobili škodu až půl miliardy korun, kvůli nedostatku důkazů ale soudci některé body vypustili. Podle verdiktu je skupina spoluzodpovědná například za krach automobilového podniku Avia Kutná Hora, ze které protizákonně vyvedli téměř 20 milionů korun. Továrna už neexistuje. V konkurzu skončila po vstupu lidí kolem Zaorálka do jejího vedení také například brněnská textilka Kras Haka, která dodávala uniformy pro policisty, vojáky nebo hasiče. Podle soudu skupina rozprodala výrobní stroje, elektrická zařízení i auta. Podobně skončily další podniky, o práci přišly stovky lidí. Při prodeji majetku obžalovaní údajně uzavírali kupní smlouvy, za které nikdo neplatil.

Mezi odsouzenými je například Hana Gondová, jejímž úkolem bylo právě rozprodávat majetek oslabené firmy jiným podnikům. Vše měl řídit Vít Zaorálek. Ten trvá na tom, že chtěl jen normálně podnikat. Jeho cílem prý bylo pomoci firmám dostat se z finančních problémů. „Pan Zaorálek je stoprocentně přesvědčen, že postupoval správně. Odvolává se jen na riziko podnikání,“ uvedl jeho mluvčí Kryštof Šabacký.