Otec Davida Ratha Ratmír zemřel

Praha – Otec bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha Ratmír zemřel ve věku 83 let. V Rathově procesu vystupoval jako korunní svědek. Soud se snažil přesvědčit, že miliony, které policie u syna zabavila, byly jeho celoživotní úspory. Informace o jeho úmrtí serveru Lidovky.cz potvrdila Rathova manželka.

Policie peníze zabavila při domovních prohlídkách v Rathově domě v Hostivici. Ratmír Rath tvrdil, že peníze nebyly jeho syna. Podle svých slov si je vydělal dříve za práci lékaře v zahraničí a také z pronájmu restaurace, kterou rodina získala v restituci. Soud však jeho žádost zamítl. 

Exposlance Ratha zadržela policie v polovině května 2012. Více než rok strávil ve vazbě, stejně jako další hlavní obžalovaní v kauze – bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, nyní Kottová a její tehdejší přítel Petr Kott. Ten působil jako náměstek nemocnic Středočeského kraje a dříve byl také poslancem a šéfem krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

Obžaloba dvojici lékařů označuje jako organizátory korupce při stavebních zakázkách a tendrech na modernizaci nemocnic. Rath údajně o všem věděl coby hejtman kraje. Spolu s trojicí čelí obžalobě dalších osm lidí.